Osudný omyl Zuřivého Rolanda (2017)

Připravil Stanislav Motl. Říkali mu – kat v taláru. Nebo také – Zuřivý Roland. Řeč je o někdejším prezidentu berlínského lidového soudu doktoru Rolandu Freislerovi. Jméno muže, jehož kořeny můžeme najít na severní Moravě, nahání dodnes hrůzu. Během necelých tří let stihl poslat na smrt téměř dva tisíce mužů a žen. I jeho však čekaly pomyslné boží mlýny. Smrt na něho seslala – i když nepřímo – jedna z jeho obětí. Čekatel na Smrt. Statečný muž jménem – Fabian von Schlabrendorff.

Natočeno 2017. Premiéra 25. 3. 2017 (ČRo 2 Praha, 16:04 h) v cyklu Stopy, fakta, tajemství… (312). Repríza 27. 3. 2017 (ČRo 2 Praha, 18:30 h).

Lit.: Motl, Stanislav: Během tří let poslal na smrt 2000 mužů i žen. Osudný omyl Zuřivého Rolanda. In web ČRo 2 Praha, březen 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Válečný prezident berlínského lidového soudu Roland Freisler. Po vyslovení jeho jména se mnohým rozklepala kolena….  Přezdívalo se mu Kat v taláru. Někdejší prezident berlínského lidového soudu Roland Freisler dodnes leckomu nahání hrůzu. Jeho kořeny najdete na severní Moravě.

Během necelých tří let stihl poslat na smrt téměř 2000 mužů i žen. Nakonec ale i na něj čekaly pomyslné boží mlýny. Smrt na něj nepřímo seslala jedna z obětí a čekatel na smrt. Jmenoval se Fabian von Schlabrendorff. Německý právník, důstojník, bojovník protihitlerovského odboje a poválečný soudce Spolkového ústavního soudu.

V pořadu jsou použity záběry z procesů, které řídil Roland Freisler, a cituje se z knih Philipa von Boeselagera Chtěli jsme zabít Hitlera, Stanislava Motla Svědek z cely smrti, Hanse Joachima Kocha Lidový soudní dvůr a ze vzpomínek Fabiana von Schlabrendorffa.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)