Der Godfather Leo (2017)

Eva Nachmilnerová. Pořad k narozeninám zakladatele soutěže Prix Europa i International Feature Conference, průkopníka stereofonie, jehož dokumenty od 60. let 20. století vešly do dějin rozhlasového feature.

Účinkují Eva Nachmilnerová, Viktor Preiss, Jan Vlasák a další.

Natočeno 2017. Premiéra 29. 3. 2017 (ČRo 3 Vltava, 21:45 h.). Repríza 26. 10. 2023 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Radiodokument.

Lit.: Nachmilnerová, Eva: Der Godfather Leo. Dokument o průkopníku stereofonie a zakladateli soutěže Prix Europa. In web ČRo 3 Vltava, březen 2017 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.:  Pořad Evy Nachmilnerové o Peteru Leonhardu Braunovi, průkopníku dokumentárního rozhlasového žánru feature, objeviteli stereofonie pro rozhlasový dokument, zakladateli soutěže Prix Europa a International Feature Conference.

„ Potřeboval jsem pořád elektrický proud a měl jsem 100 metrů šňůry, nemohl jsem se pohybovat dál než 100 metrů od elektrické zástrčky. Ale to je jedno, dokud ovládáš svoje řemeslo, tak se s tím nějak vypořádáš, a řemeslo se rozvíjelo stále víc. V momentu, kdy jsme měli první stereofonní přístroj, tak už jsme se mohli volně pohybovat a stali jsme se tak osvobozenými existencemi. Opustili jsme náš psací stůl, opustili jsme studio, a začali se pohybovat venku ve světě a nic už před námi nebylo bezpečné.“

„Ne, tohle nebude příběh příběh o americkém gangsterovi, byť hlavní protagonista má charisma ne nepodobné tomu jaké vyzařuje Marlon Brando ve filmu kmotr.“

V ukázkách z děl Hühner (Slepice) 1967, Hyänen (Hyeny)1972 a Glocken in Europa (Zvony v Evropě) 1973 objevujeme proměny možností rozhlasového vyprávění, které významně ovlivnily dějiny rozhlasového dokumentu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)