{Sbírka historických kočárků v Muzeu ve Valašském Meziříčí} (2017)

Reportáž o sbírce historických kočárků, které získalo muzeum ve Valašském Meziříčí připravil Roman Verner.

Připravilo Brno v roce 2017. Premiéra 13. 3. 2017 (ČRo Brno, 8:44 h.; 3 min.) v cyklu Zprávy z jižní Moravy a Zlínska. K poslechu zde.

Lit.: Verner, Roman: Muzeum získalo stovku historických kočárků, které vozily několik generací. In web ČRo Brno, 13. 3. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Muzeum ve Valašském Meziříčí získalo netradiční sbírku historických kočárků. Podívejte se, jak vypadají.

Novou expozici historických kočárků připravují ve Valašském Meziříčí. Tamní muzeum je díky příspěvku Zlínského kraje koupilo od soukromé sběratelky. Konzervátoři teď vzácné kousky kontrolují a evidují. Je jich celkem sto deset. Jsou to jak funkční dětské kočárky, tak i hračky, nebo takzvaná loutková vozítka. Do depozitáře nahlédl i náš reportér Roman Verner.

Romana Jančálková veze jeden z těch úžasných kočárků, které brzy návštěvníci uvidí v nové expozici. „Tohle je kočárek určený pro panenky a pochází z 20. století,“ upřesňuje.

Proutěná korbička, kovové šasi, drátěná kola, porcelánová ručka. Prostě skvost. Takových kočárků teď mají v muzeu přes sto. 

„Kočárky pocházejí ze soukromé sbírky, kterou po desetiletí tvořila paní Miloslava Šormová z Roztok u Prahy se svým manželem. Po jeho smrti už nechtěla sbírku dál rozvíjet a rozhodla se s ní tedy rozloučit,“ popisuje Romana Jančálková.

Sbírka představuje ucelený vývoj dětského kočárku. Od počátku jeho tovární výroby ve druhé polovině 19. století až do 80. let 20. století. A to jak ve variantě pro děti (tedy dětské kočárky), tak v podobě takzvaných loutkových kočárků, čili pro panenky, které věrně kopírovaly ony velké modely.

„První kočárky byly dřevěné a vyráběli je truhláři, koláři, karosáři nebo třeba košíkáři. A to v jednotlivých městech, takže to dělali místní řemeslníci. Teprve později se začala rozvíjet tovární výroba kočárků, která poznamenala jejich vývoj,“ doplňuje Jančálková.

Asi nejcennějším kouskem ve sbírce je anglický kočárek značky Silver Cross, který je něco jako Rolls Royce mezi kočárky. Děti v této značce vozí například i britská královská rodina.

„Zpočátku se děti vozily v trakářcích na seno a později teprve vznikala první vozítka, která byla určená přímo pro děti. To až na konci 19. století. Mezi první sériově vyráběné kočárky patří takzvané trojkolky, které se k nám rozšířily z Anglie. Na přelomu století pak nabyly obrovské obliby takzvané promenádky a princezsky,“ popisuje Romana Jančálková.

Jak zdejší muzejníci slibují, hotovou expozici plnou těch krásných kočárků, mohou návštěvníci valašskomeziříčského muzea vidět už od letošního července.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)