Jak se vyrábí tradiční moravské kláty (2017)

Reportáž o výrobě tradičních moravských včelích úlů připravila Alžběta Nečasová.

Připravilo Brno v roce 2017. Premiéra 16. 3. 2017 (ČRo Brno, 14:56 h.; 2 min.) v cyklu Zprávy z jižní Moravy a Zlínska. K poslechu zde.

Lit.: Nečasová, Alžběta: VIDEO: Jak vzniká tradiční moravský klát, tedy dřevěný včelí úl s tváří. In web ČRo Brno, 16. 3. 2017 (článek + nahrávka k poslechu + video). – Cit.: Na brněnské střední škole stavebních řemesel se žáci učí starým výrobním postupům, vyrábí tradiční moravské kláty.

Opracované kmeny stromů s lidskou tváří, které ukrývají medové plástve. Tradiční moravské úly, takzvané kláty, jsou místy k vidění na moravskoslovenském pomezí.

Jejich výroba ale téměř vymizela. Tradici se snaží oživit řezbář Roman Slaný z Řícmanic u Brna. Původními postupy vyrábí úly se svými žáky na Střední škole stavebních řemesel v brněnských Bosonohách.

„Proces vždycky začíná tím, že někde najdeme velký kmen. Čím větší průměr kmene, tím větší klát a tím se do něj vejde větší včelstvo,“ popisuje Roman Slaný. 

Moravské kláty, tedy staré včelí úly, vyrábí přibližně 180 centimetrů vysoké. Takový kmen už něco váží a není tedy divu, že k jeho přepravě je potřeba čtyř lidí. Vnitřek kmene dlabou tesaři pomocí takzvané teslice.

„Je to nástroj trochu podobný motyčce, ale určený k opracování dřeva. Slouží k tomu, abychom mohli udělat prostor pro včely z druhé strany klátu,“ dodává řezbář.

Z venkovní strany vydlabaného prostoru umisťují řezbáři vletový otvor pro včely. Takzvané česno mívá tradičně podobu vyřezávaných obličejů.

„Pak přijde ta nejnáročnější část, což je ta šindelová stříška,“ pokračuje Slaný. Jednotlivé šindele jsou pouze dvacet až pětadvacet milimetrů silné a každý z nich je originál. Zapadají do sebe jako puzzle.

Výroba jednoho klátu není nic snadného, trvá 350 až 400 hodin. „Jsou to takové kmeny, které nejsou určené k pilařskému zpracování. Jestli je to olše nebo třeba lipový kmen je nám i těm včelám vcelku jedno,“ konstatuje řezbář.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)