Nelegální herny v Brně (2016)

Reportáž z ilegální herny v Brně-Černovicích připravil Tomáš Jelen.

Připravilo Brno v roce 2016. Premiéra 22. 7. 2016 (ČRo Brno, 11:22 h.; 2 min.). K poslechu zde.

Pozn.: Nominace na Prix Bohemia Radio 2017 v kategorii Reportáž.

Lit.: Jelen, Tomáš – Skálová, Veronika: Nelegální herny v Brně se maskují jako kluby, ale neschovají se. In web ČRo Brno, 22. 7. 2016 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Za poslední 3 roky z Brna zmizelo přes 96 procent výherních automatů. Alespoň to říkají statistiky ministerstva financí. Provozovatelé černých heren ale mají novou fintu, jak obejít vyhlášku a zákon.

Možná už jste navštívili nějaký bar, který má v zadní části diskrétně ukryté dveře s nápisem „vstup pouze pro členy klubu“. Reportér Tomáš Jelen jedno takové místo navštívil.

Na štítu budovy svítí nápis Vegas, jako připomínka minulých let, kdy tu sídlila velká herna a kasino. Oficiálně je tu teď sportbar. Ale vlastně ne tak docela.

Ovšem členství v klubu nebude asi nijak exkluzivní záležitostí. Obsluha reportérovi, který vystupuje jako řadový návštěvník, okamžitě nabízí, aby se zaregistroval jako člen. „Já se podívám, jestli mám žádosti. A potřebujete rozměnit?,“ ptá se hned mladá žena. 

Novinář v utajení se nakonec členem klubu nestává – ovšem pouze proto, že obsluze došly vytištěné formuláře. Ve vstupu mu to ale nebrání. Jen co projde dveřmi do další části budovy, ocitá se „v klubu“.

Třicítka hracích automatů ani automatická ruleta nemají povolení od ministerstva financí. Bankovky ale stroje „požírají“ ochotně a výhry vyplácí obsluha.

Zvláštností těchto ilegálních heren je, že jako jejich provozovatel podepsaný pro provozním řádem, je uvedený svěřenský fond.

„Svěřenský fond je institutem bez právní subjektivity. V této souvislosti je svěřenský fond dle našeho názoru snahou o snížení možnosti provedení kontroly,“ komentuje to mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Adresa fondu, který zaštiťuje černé herny v Brně, ukazuje do Prahy. Na stejném místě ale sídlí téměř 2,5 tisíce firem. A protože neexistuje žádný registr, zjistit správce svěřeneckého fondu je téměř nemožné.

„Samozřejmě je to složitější, nicméně i tak hledáme cesty, jak se dobrat toho, kdo ten svěřenský fond využívá,“ vysvětluje šéf hospodářské kriminálky v Brně Vladimír Machala. Jeho policisté v posledním roce odhalili řadu nelegálních heren. Většinou skrytých jako soukromé kluby za občanská sdružení.

„Tam je sděleno obvinění konkrétní osobě za spáchání trestného činu a v těch ostatních případech se uvedený postup chystá v nejbližší době,“ doplňuje.

Za neoprávněné provozování loterie hrozí až deset let vězení. Specializovaný finanční úřad může navíc udělit pokuty až do deseti milionů korun.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)