Páteční večer – Nejisté desetiletí (2017)

Rakouská existence v letech 1945-55. Obtížný proces občanské i státní integrace našich sousedů, dění uvnitř země i na jejích hranicích, hlubinné dědictví nacismu a reálné nebezpečí komunismu. Připravil a uvádí Pavel Hlavatý. Použitá hudba Béla Bartók.  Dramaturgie Martin Velíšek. Zvuková spolupráce Dominik Budil.

Texty čtou Jiří Hromada a David Schneider.

Natočeno 2017. Premiéra 5. 5. 2017 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h) v cyklu Rakouský rok. Repríza 5. 5. 2021 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Večer na téma.

Lit.: Hlavatý, Pavel: Žili Rakušané po válce jinak než my? Poslouchejte v pátek večer. In web ČRo 3 Vltava, 5. květen 2017 (článek + ukázka k poslechu). – Cit.: Rakouská existence v okupačních letech 1945–1955. V čem byla situace podobná té naší a v čem se naopak lišila? V cyklu Páteční večer na stanici Vltava uslyšíte pořad Nejisté desetiletí věnovaný Rakousku v období po druhé světové válce.

Pořad Nejisté desetiletí můžete poslouchat v pátek 5. května ve 20 hodin na stanici Vltava.

Postavení Rakouska po ukončení druhé světové války bylo do značné míry unikátní. Země byla rozdělena na čtyři okupační zóny a stejně bylo rozparcelováno i hlavní město Vídeň. V tomto směru připomínala rakouská situace poválečné Německo. Přítomnost sovětských vojsk na části rakouského území pak tuto zemi řadila do formujícího se sovětského záboru východní, střední a jižní Evropy. Ostatně Winston Churchill ve svém slavném projevu v americkém Fultonu, ve kterém konstatoval sovětské spuštění železné opony, jmenuje mezi hlavními městy postižených zemí i Vídeň.

Pořad přibližuje politické a ekonomické procesy i celkovou společenskou atmosféru v Rakousku v období mezi koncem války a podepsáním státní smlouvy a následného odchodu okupačních vojsk v roce 1955. Sledovat budeme vytváření pluralitního politického systému, ekonomickou cestu od poválečného dna až ke konjunktuře z velké míry nastartované Marshallovým plánem, stíny nacistické minulosti i excesy místních komunistů i sovětských okupačních vojsk. Přiblížíme si i situaci na rakousko-československých hranicích a modelový příklad únosu českého exulanta (konkrétně sociálně demokratického politika Bohumila Laušmana) Státní bezpečností do Československa v roce 1953.

V pořadu jsou použity archivní nahrávky Českého rozhlasu, citovány jsou dokumenty i odborné práce a také články z týdeníku české menšiny ve Vídni Svobodné vídeňské listy.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)