Interview Plus – Jiří Ovčáček (2017)

Prezident v úterý odpoledne přijme kandidáta hnutí ANO na post ministra financí Ivana Pilného. Kdy jej hlava státu jmenuje? Pohyboval se během vládní krize prezident za hranou ústavy? Byl „ceremoniál“ na Hradě, při kterém prezident přijímal demisi premiéra, kterou ale předseda vlády nepřinesl, osobní? Jaký je zdravotní stav prezidenta? Není nevkusné žertovat s ruským prezidentem o likvidaci novinářů? A nejsou tweety prezidentova mluvčího za hranou? Zeptá se moderátor Michael Rozsypal.

Hovoří Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta republiky.

Natočeno 2017. Premiéra 23. 5. 2017 (ČRo Plus, 11:34 h.). K poslechu zde.

Lit.: Rozsypal, Michael: Ústavní politika není rychlovlak, říká o jednání prezidenta při vládní krizi Jiří Ovčáček. In web ČRo Plus, 23. 5. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Mluvčí prezidenta republiky v rozhovoru pro Český rozhlas Plus komentuje vývoj vládní krize, mluví o návštěvě Číny a slibovaných investicích, podpisu milosti pro Jiřího Kajínka i o svém vyjadřování na Twitteru. Moderuje Michael Rozsypal.

Jmenuje prezident po úterní schůzce na Hradě Ivana Pilného novým ministrem financí?
Pokud by tomu tak bylo, již bychom tu informaci uvolnili. Pan prezident se s panem Pilným sejde a poté budeme informovat o dalších krocích. Samozřejmě platí, že pan prezident přijme také Andreje Babiše, stávajícího prvního vicepremiéra a ministra financí. Ještě ale hledáme pevný termín tohoto setkání. Lze očekávat v tomto týdnu jmenování nového ministra financí.

Co brání dřívějšímu jmenování? Není ta schůzka pouhá formalita?
Určitě nejde o formalitu. Pan prezident se pravidelně setkává s kandidáty nebo s kandidátkami na post ministra, protože se zajímá o jejich priority, o to, jak chtějí resort vést, a v tomto případě to je mimořádně důležité, protože se bavíme o návrhu státního rozpočtu na příští rok, a to je zákon zákonů nebo, chcete-li, první zákon republiky. 

Je možné, že by prezident nejmenoval Ivana Pilného, když se na tom shodli premiér Bohuslav Sobotka s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem?
Pan prezident jasně sdělil, že nemá námitek vůči Ivanu Pilnému, ale je jeho povinností zajímat se o představy případného ministra. Je to standardní záležitost, takto se pan prezident setkával i s předchozími kandidáty. Připomínám například ministra Chvojku.

Proč vázne odvolání Andreje Babiš

Návrh na odvolání Andreje Babiše má prezident na stole od 5. května, proč ho stále ještě neodvolal?
Prezident musí postupovat velice pečlivě, k čemuž dochází. Dal příležitost stranám vládní koalice, aby se mezi sebou dohodly na řešení, setkal se v Liberci s prvním místopředsedou ČSSD, s předsedou KDU-ČSL i s předsedou hnutí ANO, podnikl několik konzultací a dal všem prostor k dohodě v době návštěvy Číny.

To vše se stalo, proč tedy už není Andrej Babiš odvolán a Ivan Pilný jmenován novým ministrem?
Pane redaktore, politika a zvláště ústavní politika není rychlovlak. Od prezidenta se očekává pečlivé uvažování a pečlivý postup v těch záležitostech. Je nesmyslné požadovat po prezidentu republiky, aby na základě jakéhosi ultimativního dopisu premiéra hned 9. května bez jakékoliv konzultace provedl tento ústavní krok. Pan prezident nikdy nezpochybňoval odvolání Andreje Babiše, jasně ale využil toho, co využívali i jeho předchůdci, totiž právo na politické konzultace a právo vytvořit prostor, aby se politici mezi sebou dohodli. Vzpomeňme si na tu hysterii před odletem do Číny, která probíhala ze strany některých politiků a ze strany některých médií. Pan prezident vytvořil jasný prostor pro Bohuslava Sobotku a Andreje Babiše, aby se mezi sebou dohodli, a nebylo to jednoduché. Vzpomeňte si, že Bohuslav Sobotka odmítl nominantku paní Schillerovou, následně došlo k dohodě.

A neprodlužuje prezident zbytečně celou tu vládní krizi?
Ne, rozhodně ne. Vládní krize, kterou vyvolal pan premiér svým chaotickým jednáním, se blíží ke konci a je dobře, že pánové se mezi sebou dohodli.

Premiér ale tvrdí, že krizi způsobily nejasnosti ohledně Andreje Babiše. Snažil se prezident svým postojem politicky pomoci Andreji Babišovi?
Rozhodně ne. Prezident republiky jasně řekl, že tady máme dva kohouty na jednom smetišti, kteří se mezi sebou hádají, a je třeba, aby se mezi sebou dohodli. Pan prezident kladl důraz na některé principy, to znamená principy dodržování koaliční smlouvy. Všimněte si, že nakonec je koaliční smlouva naplněna.

Ceremoniál při (ne)demisi

Když se vrátíme k ceremoniálu na Pražském hradě 4. května, kdy prezident přijímal demisi premiéra Sobotky. Byly podobné scény zapotřebí?
Právě proto jsme zveřejnili nejen video, ale celý přepis včetně vyjádření pana premiéra. A tady je důležitá jedna věc. Pan prezident dohovořil, pozval pana premiéra k dalšímu jednání a ukončil celý ceremoniál. To, že pan premiér dále hovořil a byl hostem na Pražském hradě, je z jeho strany hrubá neslušnost.

Nebylo by velkorysé, kdyby pan prezident počkal a pokynul panu premiérovi, ať jej doprovodí?
Je to prezident republiky a prezident republiky sídlí na Pražském hradě. A když prezident republiky zcela slušně oznámí, že děkuje za vyjádření a že ceremoniál skončil a že zve pana premiéra k dalšímu jednání do vedlejšího salonu, je slušností vyslyšet jej a nehovořit dál.

Zajímalo by mě, jestli celou situaci ovlivnil osobní vztah prezidenta k premiérovi?
Proč by to bylo osobní? Pan prezident je principiální politik a dohody se mají dodržovat a mají se dodržovat stanoviska. To, že pan premiér neustále tato stanoviska měnil, a znovu opakuji, z hodiny na hodinu, bez konzultace se svým nejbližším okolím třeba ve vlastní politické straně, to je spíše otázka na pana premiéra, proč tak činil.

Ústavní právník Jan Kysela ve vysílání Českého rozhlasu Plus řekl, že jedním ze světlých momentů této krize je tlak na prezidenta republiky, aby se podřídil ústavě. Pohyboval se prezident celou tu dobu na hraně nebo za hranou ústavy?
Znovu opakuji, prezident republiky má povinnost postupovat v těchto věcech pečlivě. Znovu opakuji, mohou nastat v budoucnu situace, kdy půjde třeba o demokracii v České republice. A pokud budeme tlačit na prezidenta, že má lhůtu dva dny, jak bude moci řešit takovou krizi? Mysleme dopředu a nemysleme aktuálně. Pan prezident nezdržoval, měl jasný plán. Mimochodem i liberecké jednání, které pan prezident svolal do hotelu Imperial, bylo velmi užitečné, protože prolomilo ledy.

Cesta do Číny a prezidentův zdravotní stav

Když jsme sledovali záběry z cesty prezidenta v Číně, na některých záběrech byl evidentně unavený a měl problémy s chůzí. Nenaplánovali jste vy jako Kancelář prezidenta republiky prezidentovi příliš náročný program?
Popravdě řečeno, pan prezident by nám neodpustil, kdybychom ten program nějakým způsobem zkracovali. Cesta do Číny byla velmi náročná pro všechny, i pro mne. V každém případě pan prezident považoval tuto cestu za mimořádně klíčovou a výsledky jsou jasné.

A je prezident i vzhledem ke zdravotním komplikacím schopen bez omezení vykonávat funkci?
Samozřejmě ano. Důležité je si uvědomit, že taková cesta by i mladšímu politikovi způsobila únavu. Pan prezident je nejenom bojovníkem, ale také má rád, když je jeho program velmi naplněn pracovními událostmi. A tady nejde o to, že by byl pan prezident dlouhodobě při návštěvě Číny ve špatném zdravotním stavu. Znovu říkám, každý se může sám přesvědčit při sledování rozhovoru pro televizi Barrandov, který vznikl poslední den návštěvy Číny.

Prezident republiky se během návštěvy Číny setkal i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a pozornost v médiích vzbudilo, když mu řekl, že novináři by se měli likvidovat. Vy jste posléze řekl, že to byl bonmot a že někteří novináři ho určitě nepochopí. Je ale namístě o takovém tématu žertovat?
Rozhodně je nutné si uvědomit, jaká byla situace. Pan prezident se svým ruským protějškem prostě nemohli projít do místnosti, kde mají jednat, protože tam byl příliš velký novinářský dav. Pane redaktore, snad nebudete podezřívat pana prezidenta z toho, že by chtěl likvidovat novináře. Je to politicky nekorektní, ale chytat ho za slovo v této věci mi přijde hloupé.

Podle serveru SynopsIS nebyla zveřejněna jména členů podnikatelské delegace do Číny. Je to pravda?
Podnikatelská delegace je v gesci Svazu průmyslu a dopravy České republiky, který je kompetentní k tomu tento seznam zveřejnit. A pokud jsem se dočetl v otevřených zdrojích, některá jména byla uvolněna, ale některá ne z toho důvodu, že by třeba mohlo dojít k prozrazení některých obchodních tajemství. To je ale zcela legitimní postoj a postup Svazu průmyslu. Připomínám, že podnikatelé si hradí pobyt a veškeré náklady na místě, takže to je plně jejich věc, zdali se oni sami přihlásí k tomu, že v Čínské lidové republice byli.

A nebylo by transparentní, když jsou součástí prezidentské delegace, zveřejnit jejich jména?
Ale oni nejsou součástí národní delegace, to je hluboký omyl. Oni jsou součástí podnikatelské delegace, která má svůj program. Teď do Vietnamu poletí další podnikatelská delegace, bude mít opět svůj program. A záleží vždy na Svazu průmyslu a dopravy, jakou informaci uvolní.

Co přinese Nová hedvábná stezka?

Co přinese České republice projekt Nové hedvábné stezky nebo iniciativa Pásu a Stezky?
Hlavním úkolem pro pana prezidenta bylo, aby Čína počítala s tím, že jedna z větví Hedvábné stezky bude ústit do České republiky. To znamená nejen nová pracovní místa, ale třeba i vytvoření leteckého přístavu z ruzyňského letiště, možnost výměny zboží.

A jsou na stole i konkrétní projekty? Protože jak víme, loni při návštěvě čínského prezidenta v Praze byla podepsána memoranda za desítky miliard korun, ale zatím po více než roce se jich realizoval jenom zlomek.
Konkrétně prezident jednal se zástupci společnosti Huawei, která oznámila, že hodlá v příštích několika letech investovat v České republice 8,64 miliardy korun a vytvořit nepřímo čtyři tisíce pracovních míst. Stejně tak zástupci CzechInvestu mají rozjednány kontrakty za 60 miliard korun. Ale to není otázka jednoho roku a je dobře, že pan prezident otevřel dveře České republice v Číně.

Na summitu byla řada prezidentů, ale nebyl tam nikdo z hlav států evropské osmadvacítky kromě českého prezidenta Miloše Zemana. Nebylo by diplomaticky vhodnější, aby tam Česká republika byla zastoupena třeba na nižší úrovni?
Právě proto, že Česká republika by byla ráda, aby jedna z větví Nové hedvábné stezky ústila v České republice, byla důležitá účast prezidenta. Západoevropské země už automaticky ve své podstatě počítají s tím, že budou do této aktivity zapojeny.

A nenarušuje to jednotu Evropské unie?
Všichni s Čínou obchodují ve velkém stylu. Podívejte se na Německo, to za prvé. Za druhé, to, že pan prezident přijel osobně, bylo Čínou velmi kvitováno a třeba bylo i kvitováno mimořádně, že pan prezident uctil památku obětí nankingského masakru. Podle mých informací reportáž z této události vidělo šest set milionů lidí.

Čínský velvyslanec v Pekingu Bedřich Kopecký podle informace České televize podepsal dopis diplomatů z jedenácti západních zemí, kteří Peking vyzvali k dodržování lidských práv. Prezident o tom údajně nevěděl, což ostatně o víkendu potvrdil i ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, který řekl, že byla chyba, že to nevěděl, když v únoru došlo k podpisu tohoto dopisu, který je neveřejný, ale který odkazoval na porušování lidských práv v Číně. Vadí prezidentovi, že o tom dopisu nevěděl?
Prezident nebyl informován o tom, že bude takový dopis podepsán českým velvyslancem. A za další, je mimořádně nediplomatické takový dopis podepisovat v období, kdy se blíží návštěva prezidenta republiky. Ten dopis byl zcela zbytečný a mohl zkomplikovat česko-čínské vztahy. Je to pouhé prázdné gesto, které nic neznamená, ale mohlo ohrozit návštěvu prezidenta.

Je prázdné gesto, když jedenáct velvyslanců západních zemí upozorní na porušování lidských práv v Číně?
Neslyšel jsem, že by to bylo společné stanovisko Evropské unie. To byla prostě iniciativa, která proběhla mimo informovanost Pražského hradu. Nechci teď předjímat, jak by pan prezident postupoval, kdyby věděl o tom, že se nějaký podpis chystá. Bylo prostě nediplomatické, že pan prezident nebyl informován.

Milost pro Kajínka

Kdy prezident podepíše milost pro Jiřího Kajínka?
Platí, co bylo řečeno: pan prezident tuto milost podepíše po návratu z Číny a já jsem koncem minulého týdne sdělil, že to je otázka několika dnů. Rozhodně pan prezident nebude podléhat hloupému tlaku novinářů, kteří nesmyslně stanují před rýnovickou věznicí. V okamžiku, kdy my publikujeme informaci o tom, že je udělena milost, tak teprve v tu chvíli je tento příslušný dokument dopravován na ministerstvo spravedlnosti. To znamená, že je tady minimálně několik hodin do chvíle, než onen omilostněný opouští brány věznice. Kdyby si novináři počkali na tiskovou zprávu nebo na oznámení o udělení milosti, mají dostatek času dojet na Rýnovic a utábořit se tam se svými kamerami a diktafony.

Snaží se tou milostí prezident nastolit další novou vlastní agendu do médií?
Určitě ne. A mimo to, pan prezident o tom, že uvažuje velmi vážně o udělení milosti Jiřímu Kajínkovi, hovořil již při návštěvě Středočeského kraje, tuším, že to bylo v Čáslavi, kdy to veřejně řekl při setkání s občany. To znamená dávno předtím, než vypukla nějaká vládní krize, kterou vyvolal pan premiér Sobotka. Dávno předtím pan prezident uvedl, že o této možnosti vážně uvažuje, pak padlo nějaké rozhodnutí a já znovu opakuji, je to otázka dnů.

Tweety za hranou?

Syndikát novinářů chce analyzovat váš Twitter, kde často kritizujete i velmi politicky nekorektně politiky i média. Neměl byste se ve svých tweetech mírnit?
Rozhodně ne. Jasně jsem řekl, že ve svých tweetech budu pana prezidenta bránit a jestliže někteří politici na pana prezidenta nevybíravým způsobem útočí, tak se prostě dočkají z mé strany reakce.

Není ale problém, když si veřejnost nemůže ověřit, jaké názory jsou vaše a jaké pana prezidenta?
Lidé si to můžou ověřit velmi jednoduše. Pokud uvádím stanovisko pana prezidenta, uvádím, že uvádím stanovisko pana prezidenta. Podívejte se pořádně na můj Twitter. Podíváte-li se například na Twitter pana premiéra, který je také uveden pod jeho jménem jako předsedy vlády a není tam uvedeno, že je oficiální, jsou tam také odkazy například na komentátory Hospodářských novin a nikdo snad pana premiéra nepodezírá, že by si myslel to, co pan Honzejk.

Nejsou vaše tweety za hranou a nevkusné?
Za nevkusné považuji, když některý politik prohlašuje o panu prezidentovi, že má autoritářské sklony, obviňuje ho z porušování ústavy nebo například hovoří o tom, že není levicový politik. To jsou věci, které jsou živé a veřejně zaznívají a mojí povinností je na takové věci reagovat a budu to dělat dál. I kdyby se Syndikát novinářů pokusil mi cokoliv zakázat, já si své vyjadřování zakázat nenechám.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)