Nejkurióznější filmová zpracování operace Anthropoid (2017)

Připravil Rostislav Taud.

Natočeno 2017. Premiéra 27. 5. 2017 (ČRo 2 Praha, 8:00 h).

Lit.: Taud, Rostislav: Nejkurióznější filmová zpracování operace Anthropoid aneb Když se českých hrdinů zmocní Hollywood. In web ČRo 2 Praha, 27. 5. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Operace Anthropoid byla zfilmována několikrát. Poprvé dokonce ještě za války. Jen rok po události se skutečně vědělo málo. A bylo taky třeba posílit v zahraničí povědomí o českém odboji. Výbuchy smíchu ale vzbudí i americký TV film z 80. let.

Už rok po události vznikly v USA hned dva snímky, které reflektovaly atentát na Heydricha. Jejich cíl byl evidentně propagandistický. Měly Američanům přiblížit, jakých hrůz se nacisti v Evropě dopouštějí a zároveň posilovat vědomí o síle našeho odboje.

Where is my home?

Prvním filmovým zpracováním atentátu na Heydricha a následného vypálení Lidic je snímek Hitler’s Madman (1943) Douglese Sirka. Heydricha v něm zastřelí jeden z obyvatelů Lidic za to, že protektor znesvětil jejich náboženské procesí. Podívejte se na klíčovou scénu útoku.

Za to jsou pak všichni Lidičtí zastřeleni najednou za zpěvu anglické verze písně Kde domov můj… Těžko soudit, na kolik je na vině tehdy ještě málo informací a na kolik propaganda. Podobně si ale ještě tentýž rok s historickými fakty zahrál i noir snímek I katové umírají! (1943) Fritze Langa.

Výbuchy smíchu

V něm místo parašutistů z Londýna provede útok člen domácího odboje doktor Svoboda. Na scénáři k tomuto filmu spolupracoval známý dramatik Bertold Brecht, který (podobně jako původem Vídeňák Lang) utekl před nacisty z Německa. I díky tomu nepůsobí tak úsměvně jako pozdější televizní zpracování z 80. let.

Scéna atentátu z amerického snímku Hitlerova SS: Portrét zla (1985) u některých diváků vyvolává salvy smíchu. Je to s podivem, protože už o 10 let dříve Američani zaznamenali útok Gabčíka s Kubišem mnohem věrohodněji ve snímku Operace Daybreak (1975) Lewise Gilberta.

I tenhle film ale zachycuje největší mýtus o atentátu na Heydricha. Pokud se chcete o operaci Anthropoid dozvědět víc, poslouchejte Dvojku v neděli 11. června 2017 a/nebo ten den sledujte parašutisty pomocí interaktivní mapy na webu Dvojky. Zažijete Den s Anthropoidem.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)