Osudové ženy – Hana Krupková (2017)

13. díl cyklu Osudové ženy. Každý týden vám nabízíme portréty femmes fatales, žen, které ovlivňovaly politický i kulturní život. Tento díl připravila a slovem provází Ivana Denčevová. Autorem dokudramat je Hynek Pekárek. Režie Michal Bureš.

Účinkují Michal Balcar, Kateřina Holánová, Šárka Vaculíková, Marek Lambora, Veronika Lazorčáková, Viktor Javořík, Jan Vlasák a Petr Stach. Hostem je badatel Jiří Čvančara.

Natočeno 2017. Premiéra 2. 6. 2017 (ČRo 2 Praha, 18:30 h) v cyklu Osudové ženy. Repríza 3. 8. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.); 25. 4. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.); 4. 5. 2024 (ČRo 2 Praha, 16:04 h.). K poslechu zde.

Lit.: Denčevová, Ivana: Donášela prý gestapu i StB. Byla to ona, kdo identifikoval parašutisty? Osudové ženy: odbojářka Hana Krupková. In web ČRo 2 Praha, 2. 6. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Podle jejího života vznikl film Operace Silver A. Láska, tragédie, vězení, několikrát jen krůček od smrti a taky blízkých setkání se zlem. I to patřilo k jejímu životu. Její život ale rozhodně nebyl černobílý. S kým doopravdy spolupracovala?

Statečná a obětavá. Taková prý byla Hana Krupková (1921−1997). Do protinacistického odboje se zapojila ale asi i z touhy po dobrodružství. Taky byla krásná. Dvakrát natolik okouzlila muže (gestapáka a pak i estébáka), že přežila nepředstavitelné. Opakovaně se dostávala do vyhrocených situací.

Zachránil ji vztah s gestapákem?

Do odboje se tahle rodačka z východočeské Chotěboře zapojila spolu s manželem Václavem, bývalým armádním důstojníkem. Pomáhali i parašutistům, za což většina lidí skončila na popravišti. Ne tak Krupkovi. Svým intimním vztahem s gestapákem jim totiž Hana zachránila životy.

Byla to prý ona, kdo měl identifikovat mrtvé výsadkáře operace Anthropoid Jana Kubiše s Josefem Gabčíkem. Důkazy k tomu ale nejsou. Přesto byla po válce obviněna z konfidentství. Manžel za ní docházel do vězení a při jedné z návštěv tam i zplodili syna. Ten se pak ve vězení i narodil.

Pokud se chcete o operaci Anthropoid dozvědět víc, poslouchejte Dvojku v neděli 11. června 2017 a/nebo ten den sledujte parašutisty pomocí interaktivní mapy na webu Dvojky. Zažijete Den s Anthropoidem.

Život pod jinou identitou

I když jí nakonec pustili, manžel se s ní prý z politických důvodů rozvedl. Ze strachu z dalšího stíhání se rozhodla emigrovat. Padla ale do pasti, z které ji nakonec měl dostat další milostný vztah. Tentokrát s obávaným estébákem Richtrem.

V dalších letech pak žila pod změněnou identitou. Ale ani v tomto případě důkazy o jejím spojením s tajnou policií (StB) neexistují. V roce 1968 požádala o vystěhování do Německa. Domů se vrátila až v 90. letech. Tehdy se s ní setkal i historik Jaroslav Čvančara.

Osobní kouzlo i po letech

„V mezních situacích heydrichiády a pak i koncem 40. let neváhala použít svých ženských půvabů. Ale nejen pro záchranu sebe, ale i svých blízkých. I po těch letech i na mě působila velmi příjemně.“ Její životní osud zpracovál třeba dvoudílný TV film Operace Silver A (2007) Jiřího Stracha nebo divadelní hra Pankrác 45 (2015) Martiny Kinské.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)