Limity naděje (2017)

 Dokument. Eva a Kačka. Jsou už roky bez domova a chtěly by začít znova. Pro člověka bez domova je to ale začarovaný kruh: bez stálého bydliště nedostanete práci, bez práce se nedostanete z ulice.  Připravila Magdalena Trusinová. Zvuk Jiří Slavičínský. Dramaturgie Brit Jensen.

Natočeno 2017. Premiéra 18. 2. 2017 v rámci cyklu DokuVlna (ČRo Radio Wave, 20:00 h). K poslechu zde.

Lit.: Jensen, Brit – Slavičínský, Jiří: DokuVlna. Autorské dokumenty poprvé na Radiu Wave. In web ČRo Radio Wave, 18. 2. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  DokuVlna je nový pořad, který každý měsíc představí několik autorských radiodokumentů. Tématem první epizody jsou nové začátky. Ty bývají vzrušující, ale i náročné. Tři dokumenty je ukáží třikrát jinak.

Blindfold yourself se odehrává ve tmě. Co se může stát, když se cizí lidé poprvé potkávají, aniž by se viděli? První dojmy si o sobě navzájem netvoří díky tomu, co vidí, ale prostřednictvím zvuků a doteků. Uslyšíte v impresionistickém dokumentu Jiřího Slavičínského.

Velký plán vypráví příběh 87leté Claire, která žije na malém ostrově v Kanadě a chtěla by se znovu zamilovat. Má ale problém, který sama popisuje takto: muži jejího věku jsou buď nemocní, mrtví, anebo chtějí mladší partnerku. Dokumentaristka Brit Jensen dostane nápad, jak Claire pomoci najít vztah, a zavolá do Kanady. Bude její velký plán fungovat?

Hlavními hrdinkami dokumentu Limity naděje Magdaleny Trusinové jsou Eva a Kačka. Jsou už roky bez domova a chtěly by začít znova. Pro člověka bez domova je to ale začarovaný kruh: bez stálého bydliště nedostanete práci, bez práce se nedostanete z ulice. Nezisková organizace Kuchařky bez domova chce problém vyřešit otevřením bistra, ve kterém najdou zaměstnání Eva, Kačka i další kuchařky. Ale nic není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Premiérovou DokuVlnu s podtitulem Nové začátky si můžete poslechnout v sobotu 18. února od 20 hodin nebo kdykoliv jako podcast na wave.cz/podcasty. 

Blindfold yourself (Autor a zvuk: Jiří Slavičínský, dramaturgie: Brit Jensen) 
Velký plán (Autorka: Brit Jensen, zvuk: Jiří Slavičínský, dramaturgie: Eva Nachmilnerová) 
Limity naděje (Autorka: Magdalena Trusinová, zvuk: Jiří Slavičínský, dramaturgie: Brit Jensen) 

„Dobrý dokument zve posluchače dovnitř sebe. Nechce jen něco sdělovat, dává možnost prožít příběh a udělat si vlastní názor a posluchač se vlastně stává jeho spoluautorem,“ říká autor radiodokumentů a jeden z dvojice moderátorů DokuVlny Jiří Slavičinský. Druhá z dvojice, Brit Jensen Jiřího slova potvrzuje: „Dokument se dívá na lidi velmi zblízka nebo úplně zevnitř. Dostane se k člověku tak blízko, že vidíme svět jeho očima. Vlastně musí být plný obrazů, je to takový film, kde plátnem je naše vlastní imaginace. A vždy zkoumá otázku, která nemá jednoduchou odpověď.“

Lit.: Jensen, Brit – Slavičínský, Jiří: O pořadu DokuVlna. In web ČRo Radio Wave, únor 2017 (článek). – Cit.: DokuVlna je nový cyklus krátkých autorských dokumentů, v nichž se čeští tvůrci věnují tématům, situacím a fenoménům blízkým mladému publiku.

Moderátoři a dramaturgové Brit Jensen a Jiří Slavičínský představí v každém dílu jedno téma z tradičních i netradičních úhlů pohledu. Uslyšíte jaké to je zažívat permanentní strach nebo jak se vypořádat s nevěrou, zaznívat budou i příběhy ze života v šedé zóně mezi dvěma válečnými frontami na Ukrajině nebo libozvučná expedice do indonéské džungle.

Cyklus autorských dokumentů vysíláme živě každou třetí sobotu v měsíci od 20 do 21 hodin. V každé DokuVlně uslyšíte dva až tři dokumenty. Jako podcast si ji také můžete kdykoliv pustit ve svém mobilu, tabletu nebo laptopu na www.wave.cz/podcasty

DokuVlnu doporučujeme poslouchat se zavřenýma očima.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)