Generál z rodu moravských Charvátů (2017)

Připravil a uvádí Stanislav Motl.  Celé roky se o nich spíše mlčelo. V době Velké války, v letech 1914 až 1918, bojovali totiž za rakousko-uherskou monarchii. Za císaře pána. Zůstali věrni až do konce. Nepřeběhli na druhou stranu. Nevstoupili do legií. Nevybojovali republiku. Nebyli to však zrádci. Sami sebe považovali za poctivé profesionální vojáky. A byli to paradoxně právě oni, kdo se významně podíleli na budování základů nové Československé armády. Byly jich tisíce a dnes už jsou zpravidla zapomenutí. Zcela zapomenutý donedávna byl i generál Josef Slunský.  Dramaturgie Bronislava Janečková. Technická spolupráce Jitka Borkovcová a Tomáš Gsöllhofer. Spolupráce na scénáři a režie Vlado Príkazský.

Hovoří publicista a badatel František Trávníček.

Natočeno 2017. Premiéra 3. 6. 2017 (ČRo 2 Praha, 16:04 h) v cyklu Stopy, fakta, tajemství… (322) .

 Lit.: Motl, Stanislav: Josef Slunský, generál z rodu moravských Charvátů. In web ČRo 2 Praha, 3. 6. 2017 (článek+  nahrávka k poslechu). – Cit.: Byli jich tisíce, dnes jsou zapomenuti. Donedávna mezi ně patřil i generál Josef Slunský.

Celé roky se o nich spíše mlčelo. V době Velké války (1914 až 1918) totiž bojovali za rakousko-uherskou monarchii. Za císaře pána. Zůstali věrni až do konce. Nepřeběhli na druhou stranu. Nevstoupili do legií. Nevybojovali republiku.

Nebyli to však zrádci. Sami sebe považovali za poctivé profesionální vojáky. A byli to paradoxně právě oni, kdo se významně podíleli na budování základů nové Československé armády.

Brigádní generál Josef Slunský

Jako příslušník zeměbrany u LIR Nr. 8 v Praze, v hodnosti poručík, absolvoval válečnou školu ve Vídni, během I. světové války byl nasazen na ruské frontě v Haliči a Bukovině. Válečné tažení ukončil na italské frontě a od listopadu 1918, jako náčelník zpravodajského oddělení čs. vojsk na Slovensku, započala jeho kariéra čs. důstojníka.

Pocházel z rodu Slunských, kteří koncem 16. století přišli z dnešního Chorvatska na moravsko-rakouské pomezí, aby zde našli nový domov. Jeho předci – Moravští Charváté – byli většinou rolníci, sedláci, starostové obcí. On se rozhodl pro kariéru vojáka.

Podílel se na výstavbě jednotek horské pěchoty v Ružomberoku a Popradě. Velitel pěších brigád ve Znojmě a Lučenci. Zemřel v Bratislavě v roce 1934. Jeho hrob časem zanikl, ale po 82 letech byl znovu objeven. Brigádní generál Josef Slunský byl navržen in memoriam čestným členem Klubu generálů OS SR.

V pořadu citujeme z knihy Františka Trávníčka Se sokolem na klopě a z předmluvy k této knize od Jindřicha Sitty.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)