{Proč jsem přijel do Prahy} (1960)

Jean Effel vysvětluje, proč přijel do Prahy. Rozhovor připravila J. Baxová.

Natočeno 1960. Premiéra 1. 5. 1960. K poslechu zde.

Lit.: Ježek, Michal: Effel Jean. In web ČRo Archiv rozhlasu, červen 2017 (článek). – Cit.: Jean Effel stvořil svět kresbou. Francouzský kreslíř, karikaturista, novinář (12. 2. 1908 – 11. 10. 1982).

Vlastním jménem François Lejeune se od 30. let soustředil na politickou satiru nejprve v listu Le Canard enchaîné. Později tvořil pro řadu dalších, levicově orientovaných, jako byl komunistický L’Humanité. V kresebné zkratce se dovedl opřít do fašismu, primárně byl ale humoristou života – ať už karikoval aktuální politiku, křesťanské mýty nebo obecně lidské vlastnosti. Mimořádnou popularitu mu zaručil česko-francouzský film Stvoření světa, který podle jeho kreseb zfilmoval režisér Eduard Hoffman v roce 1957. Jean Effel byl vyznamenán Francouzským válečným křížem i Zlatou medailí světové rady míry. Byl předsedou Francouzsko-československé společnosti, která pěstovala vzájemné vztahy.

„Karikatura musí být pravdivá, ale taky elegantní.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)