Pro a proti – Regulace hypotečního trhu (2017)

O nejisté budoucnosti hypotečního trhu v Česku. Připravila a moderuje Karolína Koubová.

Hovoří poslanec ČSSD, předseda s poslanec ČSSD, předseda rozpočtového výboru Václav Votava a člen téhož výboru Karel Rais z hnutí ANO.

Natočeno 2017. Premiéra 14. 6. 2017 (ČRO Plus 9:34 h.). K poslechu zde.

Lit.: Koubová, Karolína: Regulace hypoték? Nedělejme z bank nesvéprávné subjekty, žádá poslanec Votava. In web ČRo Plus, 14. 6. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Měli by poslanci zpřísnit podmínky úvěrů na bydlení? Jsou striktnější pravidla nutná, aby zůstaly české banky zdravé, jak tvrdí guvernér České národní banky Jiří Rusnok? Nebo by zpřísnění podmínek vedlo k tomu, že na hypotéky nedosáhnou mladé rodiny, které úvěry na vlastní bydlení nejvíce potřebují?

„Zpřísňovat je potřeba, ale je to otázka míry, protože je nutné, aby mladí lidé na hypotéky dosáhli,“ uvedl v pořadu Pro a proti člen sněmovního rozpočtového výboru Karel Rais (ANO).

Podle něj nemít určitý stupeň regulace je riskantní z pohledu dlouhodobého vývoje ekonomiky.

„Musíme se dívat na to, že jde o půjčku na dvacet třicet let. Ti lidé to vidí z pohledu své dnešní situace, ale banka se musí dívat dlouhodobě. Proto je požadavek, aby měli minimální hotovost 10 %, rozumný. “
Karel Rais

„Máme dva extrémy: jeden jsme viděli ve světě, tedy půjčovat každému, a ten druhý je nepůjčovat nikomu nic. A v tomto poli se pohybujeme. Podle mě je návrh rozumný kompromis, který jde směrem k tomu co nejvíce půjčovat.“ 

Poslanec považuje desetiprocentní spoluúčast u žadatele o hypotéku jako rozumnou. „Ale myslím si, že návrhem stanovená možnost banky učinit výjimku v případě tří procent žadatelů je málo.“

„Je to logický krok, dělat z toho drama nemá cenu, banky jsou zdravé a chovají se obezřetně,“ obhajoval návrh ČNB Karel Rais.

Předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) je přesvědčen, že není potřeba více regulovat hypoteční trh, jak navrhuje zákon o České národní bance.

„Naše banky jsou zdravé, procházejí zátěžovými testy, musejí mít povinné rezervy,“ tvrdí politik.

„Česká národní banka chce mít samozřejmě další páky na naše banky, ale myslím, že to v současné době není třeba. Nedělejme z nich nesvéprávné subjekty. “
Václav Votava

Ten upozornil, že pokud by platily všechny tři parametry hypotéky, které ČNB navrhuje, tak je problém získat takový úvěr pro mladá manželství i lidi se středními příjmy.

„Neříkám, že banky musí půjčovat na sto procent hodnoty nemovitosti. Těch deset procent je na místě,“ souhlasí s Raisem poslanec.

V případě, že by ale žadatelé nevyhověli zpřísněným podmínkám a hypotéku nedostali, jsou zde další rizika.

„Pokud lidé nedosáhnou na úvěr, budou hledat jiné, daleko rizikovější zdroje financování, a to až do šedé finanční zóny, a to snad proboha nechceme,“ varoval před přílišnou regulací hypoteční politiky Václav Votava.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)