Červen 1992 : Tragédie už nehrozí, k tragédii došlo (2017)

Archiv Plus vás zavede do června 1992 – tehdy byly v Československu druhé svobodné volby. A ve společném státě Čechů a Slováků to byly také volby poslední. Po nich se totiž vítězové dohodli na řízeném zániku federace. Připravil Pavel Hlavatý.

Natočeno 2017. Premiéra 23. 6. 2017 (ČRo Plus, 20:05 h) v cyklu Archiv Plus. Repríza 15. 6. 2021 (ČRo Plus, 11:10 h.). K poslechu zde.

Lit.: Hlavatý, Pavel: Červen 1992: Volby, které vedly k definitivnímu konci Československa. In web ČRo Plus, 23. 6. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Poslední československé volby a začátek posledního dějství společného státu. To bylo hlavním tématem června 1992.

Výsledky voleb konaných v Československu 5. a 6. června 1992 znamenaly definitivní konec nadějí na další existenci společného státu. Slovenské strany, které chtěly udržet společný stát (Občanská demokratická unie, Demokratická strana v koalici se slovenskou ODS), nepřekonaly pětiprocentní klauzuli a do federálního ani slovenského parlamentu se nedostaly.

Na Slovensku drtivě zvítězilo Hnutí za demokratické Slovensko Vladimíra Mečiara a vytvořilo koalici s postkomunistickou Stranou demokratické levice a nacionalistickou Slovenskou národní stranou. V České republice vznikla pravicová koalice lidovců, ODA a KDS vedená Občanskou demokratickou stranou Václava Klause.

Z těsně předvolebního období jsme vybrali ukázky z bilančních rozhovorů s odstupujícími ministry. Konkrétně se členem federální vlády Jozefem Bakšayem, ministrem zahraničního obchodu, a se členem české vlády Ivanem Dejmalem, ministrem životního prostředí.

Dále jsme vybrali úryvek z pozoruhodného a výrazně emočně pojatého dokumentárního pásma o federálních manželstvích – právě v této době šlo o velmi diskutované téma, část předvolebního rozhovoru s psychologem, ukázku z těsně předvolebního komentáře a předvolební oslovení československých občanů prezidentem Václavem Havlem.

Z povolebního období června 1992 jsme vybrali ukázky z těsně povolebních komentářů (Ivan Hoffman, Pavel Tigrid ad.), úvahu o důvodech a způsobu zrušení federálních médií a část rozhovoru se sociologem Fedorem Gálem o českém školství. Na závěr pak nadčasovou ukázku z výročního pietního aktu v obci Ležáky.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)