KORA – O tom ako bolo, keď – Andrej Leňo (O tom, jak bylo, když, 2005)

Hana Rodová. Rozhlasový dokument z cyklu KORA – Kultúrne osobnosti rozhlasového archívu. Zvuk Renáta Miškovičová. Hudební dramaturg Alexander Berta.

Připravil Slovenský rozhlas štúdio Košice, srpen – říjen 2005. Repríza červen 2017 (Rádio Pyramída. 61 min.).

Pozn.: Andrej Leňo – rodák z Prahy začal v košickom rozhlase pracovať na pozícii redaktor literárno-dramatickej redakcie v decembri 1956, od 1. marca 1960 bol vedúcim redaktorom tejto redakcie. V januári 1966 stál pri zrode, bol spoluzakladateľom a invenčne formoval populárno-satirický zábavný týždenník MA-RA-TÓN, reláciu, ktorá sa z rozhlasového éteru niesla potom vyše štyridsať rokov. Do tejto legendárnej rozhlasovej relácie pravidelne autorsky prispieval. V roku 1970 musel opustiť rady rozhlasových pracovníkov kvôli svojmu postoju k augustovým udalostiam v roku 1968, po roku 1989 sa však ako autor do rozhlasu symbolicky vrátil. [sme.sk]

Pozn.: Použity nahrávky z rozhlasového archívu Zajtra bude už deň (1961); Garzónka v Šenkovej ulici (1963); Odchod zo života (1965).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)