Interview Plus – Jiří Paroubek (2017)

Jiří Paroubek bude hostem v Interview Plus. Byl předsedou vlády i sociální demokracie. Když v roce 2010 vyhrál volby, ale nesestavil vládu, z postu šéfa strany odešel. Později opustil i ČSSD a založil stranu Národní socialisté – Levice 21. století. Subjekt ale neuspěl a tak odešel i z něj. Teď se chtěl vrátit ČSSD. Pražský krajský výbor to ale neschválil. Chybí mu politika? A nepoškozuje tím jen sociální demokracii? Připravil a moderuje Michael Rozsypal.

Hovoří bývalý premiér a bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Natočeno 2017. Premiéra 23. 6. 2017 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: kno – hm: ‚Takže na shledanou, pane redaktore.‘ Paroubek naštvaně odešel z živého vysílání Českého rozhlasu. In web ČRo, 23. 6. 2017 (článek + video). – Cit.: Návrat expremiéra Jiřího Paroubka do ČSSD v pondělí jednomyslně odmítlo vedení pražské organizace. Někdejší předseda sociálních demokratů se chce i přesto do strany vrátit. „Co je ve stanovách, mě úplně nezajímá. Ta organizace asi ví, proč mi členství nabídla,“ prohlásil v rozhovoru pro Český rozhlas Plus Paroubek. Po chvíli se mu však otázky moderátora pořadu Interview Plus Michaela Rozsypala znelíbily. Po šesti minutách se tak zvedl a naštvaně ze studia odešel.

„Ta organizace (cerhenická – pozn. red.) asi ví, proč mi to členství nabídla. Mimochodem členství mi nabídlo dalších dvacet organizací po celé České republice. O těch věcech se musí jednat,“ reagoval Paroubek na dotaz moderátora Rozsypala.

Ten Paroubka konfrontoval s tím, že vedení sociální demokracie jeho vstup do strany neuvítalo. Upozornil navíc, že Paroubek nesplnil základní podmínku, tedy to, že jeho návrat mezi sociální demokraty musí schválit jeho původní domovská organizace.

„Pokud k tomu nemáte nic jiného, pane redaktore, tak bych přešel k věcem, které jsou zajímavější. Mě tohle, upřímně řečeno, co je ve stanovách, úplně tak nezajímá. Jestli budu členem, dobře, jestli nebudu členem, taky dobře. Pojďme se bavit o politice,“ pokračoval Paroubek.

‚Takže na shledanou‘

Moderátor se však tématu nadále držel. To se ale Paroubkovi nelíbilo: „Pane redaktore, znovu opakuji: pojďme se bavit o užitečných věcech. Pokud se nebudeme bavit o užitečných věcech, támhle jsou dveře a já odcházím.“

„Počkejte ale, pane Paroubku, to je přece zásadní věc,“ pokračoval moderátor.

Paroubek se však záhy zvedl a ze studia odešel: „Takže na shledanou, pane redaktore.“

Někdejší předseda strany si podal přihlášku do organizace v Cerhenicích na Kolínsku, vyzvali ho k tomu přímo členové tamní organizace. Hlasovat o jeho přijetí měli 26. června.

Jiří Paroubek

Z ČSSD Paroubek vystoupil v říjnu 2011 a založil stranu Národní socialisté – levice 21. století (LEV 21), která však ve volbách neuspěla. Z čela LEV 21 Paroubek odešel v roce 2014. V politice se tehdy rozhodl skončit, aby se mohl věnovat rodině, podnikání, akademické činnosti a veřejně prospěšným činnostem.

Předseda kolínských sociálních demokratů Marek Semerád měl za to, že Paroubek by byl posila. Bývalý předseda ČSSD prý chtěl být podporou „zatím spíše morální“. Cerhenická organizace podle Paroubka nebyla jediná, která mu členství nabídla.

Krajský výkonný výbor pražské ČSSD však návrat Paroubka do strany v pondělí neschválil. Ruku pro znovupřijetí do ČSSD nezvedl žádný z členů výboru. Podle stanov strany musela jako jeho původní organizace případný návrat posvětit právě pražská ČSSD.

Lit.: Vladyková, Marie: Paroubek utekl ze živého rozhovoru v Českém rozhlase. In web Seznam.cz, 23. 6. 2017 (článek + video). – Cit.: Jiří Paroubek nechtěl odpovídat na dotazy rozhlasového moderátora. Ze studia odešel (Český rozhlas Plus). Bývalého politika naštvaly dotazy na úskalí jeho návratu do sociální demokracie.

Někdejší předseda sociální demokracie Jiří Paroubek, který stranu před lety opustil, bez většího úspěchu založil vlastní a nyní by se zase nebránil návratu ke kořenům, utekl ze živého vysílání Českého rozhlasu.

V rozhovoru pro stanici ČRo Plus se mu nelíbily otázky moderátora, které se týkaly právě možností a úskalí návratu bývalého premiéra do ČSSD.

Jiří Paroubek se studiu hovořil o tom, kolik organizací sociální demokracie by ho rádo vzalo za člena. Moderátor však oponoval stanovami ČSSD, podle nichž o jeho návratu musí rozhodnout buňka, kde byl členem v době odchodu. A ta – připomněl moderátor – se postavila proti.

Bývalého politika pak opakované dotazy na toto téma vedly k upozornění, že už na ně nebude odpovídat, a pokud se nezmění téma hovoru, odejde.

Což se nakonec, jak uvidíte ve videu zveřejněném se souhlasem Českého rozhlasu, stalo.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)