Jmenoval se Joe (2017)

Připravil Stanislav Motl. Bylo mu třiadvacet let, jmenoval se Joe, pocházel z Tenessee, a jednoho srpnového dne čtyřiačtyřicátého roku, se v bombardéru octil nad Bílými Karpaty. Jeho osudová třináctá letecká mise ho však přivedla na samý pokraj smrti. V hořícím letounu přežil svou smrti, aby pak našel útočiště v malé moravské obci nedaleko Bojkovic. Mezi lidmi, kteří pak několik měsíců uléhali a vstávali s vědomím, že mohou ztratit své životy. Přesto ohroženého muže ukrývali. Co to bylo za sílu, která vedla jejich životy? Proč takhle riskovali? A jaké odměny se nakonec dočkali? Dramaturgie Bronislava Janečková. Technická spolupráce Jitka Borkovcová a Tomáš Gsöllhofer. Spolupráce na scénáři a režie Vlado Príkazský.

Hovoří badatel, publicista Vlastimil Hela.

Natočeno 2017. Premiéra 24. 6. 2017 (ČRo 2 Praha, 16:05 h.) v cyklu Stopy, fakta, tajemství… (325). K poslechu zde.

Lit.: Motl, Stanislav: Rodina z moravských Přečkovic ukrývala sestřeleného letce. Jmenoval se Joe. In web ČRo 2 Praha, 26. 6. 2017 (článek). – Cit.: Bylo mu 23 let a pocházel z Tenessee. Jeho osudová 13. letecká mise nad Bílými Karpatami ho v srpnu 1944 přivedla na pokraj smrti. V hořícím letounu přežil, útočiště pak našel v malé moravské obci nedaleko Bojkovic. Jeho příběh a příběh těch, co ho skrývali, poslouchejte do pondělí 31. července 2017.

Američané při průzkumu před bitvou nad Bílými Karpatami zjistili, že na seřazovacích nádražích v oblasti Moravské Ostravy je poměrně velké množství vagónů s vojenskou technikou a cisterny s palivem pro východní frontu. Tehdy vyslali do vzduchu 599 bombardérů typu B17 létající pevnost a B24 Liberátor. 

V pořadu citujeme z knihy Vlastimila Hely Hey Joe! s podtitulem Rekonstrukce skutečného příběhu amerického letce sestřeleného nad Bílými Karpaty 29. srpna 1944.

Při plnění mise jedna z B17 dostala zásah. Z křídla unikalo palivo, a když začal hořet motor i benzinév nádrže, zakřičel pilot a zároveň velitel letounu poručík William S. Tune: „Všichni opustit letoun!“ Z 10členné posádky se podařilo vyskočit jen osmi. Vůbec netušili, kam kdo dopadl.

Z Joea se stal Josef

Nad Moravou tehdy zahynulo 41 amerických letců. Střelec Joe Selling mezi nimi nebyl. Dopadl na kraj mýtiny nedaleko Přečkovic. Měl štěstí. V lese se potkal se dvěma mladými Moraváky, Emilem a Miladou. Rodina Pešátova pak Joea ukrývala v nenápadném domku v Přečkovicích 54 až skoro do konce války.

Začali mu říkat Josef a ve stodole mu udělali malý úkryt jen z prken, na kterých bylo seno. Dalším úkrytem byly necky ve sklepě. Konec války pak strávil v domečku, schovaný v malém místě u špajzu. Ani se tam nemohl pořádně natáhnout.

Chtěli ho dostat na Slovensko

Ti, co se o sestřeleného letce starali, museli prožívat opravdu dramatické chvíle. Obyčejní venkovští lidé, kteří na sebe vzali pro nás dnes nepředstavitelné riziko. Rodina byla prostá, venkovská, přesto pomáhala člověku, který pomoc potřeboval.

Po měsících se letec naučil několik českých slov. Původní záměr odvést Joea na Slovensko padl. Povstání bylo potlačeno, a kdo ví, co by se stalo, kdyby padl do rukou Němců nebo slovenských fašistů. Jenomže situace začala být čím dál více nebezpečná. Hrozilo prozrazení…

Co se stalo s ostatními?

Ostatní sestřelené Američany našli postupně německé hlídky. Zranění se dostali do nemocnic a pak do zajateckých táborů. Dva (spodní střelec Joseph Marinello a bombometčík Russel W. Meyrick) zemřeli v Ředčicích a jsou tam i pochováni.

Do hrobů je vyprovodila většina obyvatel Rudic. V nedalekém Slavičíně pohřbili dalších 28 amerických letců. Přestože po válce byli američtí letci exhumováni, symbolické hroby zůstaly.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)