Mozaika – Fenomén Kafka (2017)

O své monografii s názvem Kafkův kognitivní realismus hovoří literární teoretička z Oxford University Emily Troscianko. Kafkovo nedokončené dílo Doupě v rozhovoru analyzuje americký vědec a profesor prestižní University of Maryland Jerrold Levinson.  Připravila Markéta Kaňková.

Natočeno 2017. Premiéra 4. 5. 2017 (ČRo 3 Vltava, 16:00 h) v cyklu Mozaika.

Lit.: Kaňková, Markéta: Přední světoví vědci přednášeli v Praze o fenoménu Kafka. In web ČRo 3 Vltava, 4. květen 2017 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: Franz Kafka byl tématem konference, kterou uspořádal Filozofický ústav Akademie věd. Poslechněte si rozhovory o nedokončeném románu Doupě a nové monografii s názvem Kafkův kognitivní realismus.

Mezinárodní konferenci s názvem Síla analýzy a nemožnost porozumění uspořádal v minulém týdnu Filosofický ústav Akademie věd České republiky. Jarní kolokvium se tentokrát zaměřilo na dílo nejvýznamnějšího představitele pražské německé literatury – Franze Kafky. Během tří dnů na konferenci vystoupily a své příspěvky na různá kafkovská témata přednesly přední světové kapacity působící v oblasti literární vědy, estetiky i filosofie.

Americký profesor přednášel o Kafkově románu Doupě

Jedním z hostů konference byl také americký vědec, filosof a profesor prestižní University of Maryland Jerrold Levinson, který v Praze pronesl příspěvek o Kafkově nedokončeném románu Doupě. „Je to bezpochyby jedno z jeho nejvýznamnějších posledních děl. Je vždy velmi vzrušující číst poslední díla autorů, která bývají jejich testamentem, jejich konečným sdělením,“ říká profesor Levinson v rozhovoru, který vám doporučujeme k poslechu.

Literární teoretička dílo Kafky studuje již 12 let, nyní napsala knihu

Výzkumu Kafkova literárního díla se literární teoretička a filosofka Emily Troscianko věnuje na půdě Oxford University více než dvanáct let. Svůj dlouhodobý kafkovský výzkum před třemi lety završila monografií s názvem Kafka´s Cognitive Realism, neboli Kafkův kognitivní realismus, kterou publikovalo prestižní britské nakladatelství Routledge. „Ve své knize jsem se soustředila na výzkum toho, jak konkrétní rysy a prvky Kafkova psaní provokují představivost čtenáře, jaké imaginativní reakce v něm vzbuzují,“ hovoří v rozhovoru, který si můžete poslechnout, literární teoretička Troscianko. Na základě této knihy připravila Emily Troscianko přednášku, kterou představila právě na konferenci v Praze.

 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)