Voda jako nepřítel (2017)

Archiv Plus připomene, že před dvaceti lety – mezi pátým a šestnáctým červencem 1997 – postihly Českou republiku nejtragičtější záplavy dvacátého století. Pod vodou byla třetina státu, o život přišlo na padesát lidí a škody byly vyčísleny na 63 miliard korun. Do atmosféry července 1997 vás s pomocí rozhlasového archivu vrátí Pavel Hlavatý.

Ze záznamu hovoří ministr Josef Zieleniec, reportérka Marie Hovadíková a další.

Natočeno 2017. Premiéra 7. 7. 2017 (ČRo Plus, 20:05 h) v cyklu Archiv Plus. Repríza 9. 7. 2017 (ČRo Plus, 16:34 h). K poslechu zde.

Lit.: Hlavatý, Pavel: Archiv Plus: Voda jako nepřítel. Povodně 1997 v rozhlasovém vysílání. In web ČRo Plus, 7. 7. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Červenec 1997. Před dvaceti lety Moravu, Slezsko a východní Čechy postihly ničivé povodně, které zasáhly také Polsko, Rakousko a Slovensko. Informace o stavu vody přinášela všechna média, včetně Českého rozhlasu.

V České republice tehdy vládne menšinová vláda Václava Klause, která po krátkém období určitého váhání složitou situaci relativně zvládá. Ve vybraných ukázkách zazní komentované přehledy událostí a škod z jednotlivých dnů tragédie, tak jak povodně zasahovaly stále větší díl našeho území.

Zaznamenána je i druhá povodňová vlna, rozličná opatření vlády i místních orgánů, různé negativní jevy i vlna solidarity s postiženými. 

Vlastní sbírku vyhlásil tehdy také Český rozhlas. Přinášíme proto několik ukázek z rozhovorů s přispěvateli na rozhlasovou povodňovou sbírku, kteří své příspěvky přinášeli přímo do budovy rozhlasu. Zařazeno je i následné poděkování tehdejšího generálního ředitele Českého rozhlasu Vlastimila Ježka přispěvatelům a jeho sdělení, kam budou vybrané prostředky poskytnuty.

Vybrali jsme také několik nejzajímavějších ukázek z rozhovorů. Generálmajor Petr Voznica, vojenský velitel oblasti v době povodní, později za svůj výkon této funkce vyznamenaný, odpovídá na poněkud nevojenskou otázku.

Povědomí širšího historického kontextu je patrné z rozhovoru s ministrem zahraničních věcí Josefem Zielencem. Ten hovoří o našich reálných možnostech vstupu do NATO a EU a také o svém osobním pohledu na tehdejší povodně.

Prezident Václav Havel pak ve svých Hovorech z Lán ze září 1997 obsáhle připomíná naše špatné zacházení s krajinou a urbanistické problémy. Z této delší promluvy jsme zařadili alespoň kratší ukázku.

Rámcový přehled o následcích ničivých povodní pak přináší dobová sumarizace zmařených lidských životů a materiálních škod.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)