Host do domu – Ivan Mládek (2017)

„Nejvíc mě baví si brnkat, nebo maluju. Než chodit na procházky, to raději chodím do kavárny nebo do hospody,“ popisuje Ivan Mládek svůj současný život. Připravil Jiří Holoubek.

Natočeno 2017. Premiéra 11. 7. 2017 (ČRo 2 Praha, 11:00 h).

Lit.: Holoubek, Jiří – Horálková, Elena: Hraju, maluju, sedím a čumím, chodím do hospody. Vedu prostě penzistickej život, tvrdí Ivan Mládek. In web ČRo 2 Praha, 11. 7. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Utíká to, utíká. Banjo Band Ivana Mládka oslavil půl století a kapelník je pořád nevyčerpatelným zdrojem ptákovin všeho druhu. I když s vystupováním v televizi skončil.

„Čtyři roky jsem v televizní penzi a měl jsem hodně důvodů. Řekl jsem si, že v 70 se na to vykašlu. S tím starým obličejem nebudu zbytečně exhibovat,“ glosuje Ivan Mládek. Zároveň ale trvá na tom, že hlavním důvodem je hospodaření s časem.

„Dělat pravidelně pro televizi, to se upisuješ totálně a život ti utíká. Chci dělat už jen to, co mě baví. Hraju, maluju a chodím s kamarádama do hospody. Nebo jenom sedím a čumím. Vedu penzistickej život.“ 

Z nouze ctnost

Písniček napsal Ivan Mládek přes 600 a spoustu z nich na objednávku. „Samonosnejch písniček, který můžou bejt na desce je tak 250. Ty ostatní jsou jednorázovky pro divadelní hry nebo podkresy pod scénky.“ Třeba pro Čundrcountry show.

K hudbě se (jinak absolvent VŠE) dostal oklikou. V mládí ho chytla kytara a banjo a vystupoval s různými soubory. V roce 1968 ale utekl do Francie a po návratu to měl tak politicky polepené, že se mu hodilo živit se muzikou. V 70. letech vlastně z nouze založil Banjo Band.

„Rodiče nebyli pyšní, ale úspěch byl, že nic neříkali,“ komentuje to Ivan Mládek. Jeho otec i dědeček malovali. On s tím začal hodně pozdě. Z legrace. Právě když rozjížděli Banjo Band.

Od banja k paletě

„Bylo potřeba udělat reprezentační akci. Manažer si to vymyslel a nikdo to nechtěl namalovat. Namastil jsem asi za týden 20 pláten a dnes se za ně hluboce stydím.“

K malování se rád vrací dodnes, i když vystavuje nerad. „Nemám rád výstavy. Je to strašně práce a starostí a pak stejně přijdou jenom kamarádi se opít.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)