Příběhy slavných – Josef Hlinomaz 1/5 (2017)

Tomáš Hořava. Herec, ilustrátor a významný naivní malíř. Režie Bela Schenková.

Účinkují Karel Zima, Zdeněk Dušek, Izabela Schenková a Aleš Vrzák.

Natočeno 2017. Premiéra 24.-28. 7. 2017 v cyklu Příběhy slavných č. 110 (ČRo 2 Praha, 9:40 h.).

Lit.: Hořava, Tomáš – Luptáková, Věra: Nějaké ty techtle snad měl i s Helenou Růžičkovou. Příběhy slavných: Josef Hlinomaz. In web ČRo 28. 7. 2017 (anotace). – Cit.: Josef Hlinomaz (foto z roku 1969) si zahrál třeba v Dovolené s Andělem nebo nějaký štěk v Anně Proletářce. Samé malé role a roličky. Ale vůbec mu to nevadilo, dlouhé texty se mu nechtělo učit. Herec epizodních, ale rozhodně ne jen tak nějakých malých rolí. Pamatujete Josefa Hlinomaze v Pyšné princezně, Jáchyme hoď ho do stroje, ve snímku Čtyři vraždy stačí, drahoušku!, nebo v televizním seriálu Chalupáři?

Sám ale film nebo divadlo nebral vážně. Miloval totiž své malování, které znamenalo svobodu a kde pouštěl uzdu fantazii. Film nebo divadlo pro něj znamenalo nutnost přizpůsobení. Chtě nechtě se totiž musel držet někým napsaných slov.

Kritici o jeho malířské práci tvrdili, že je naivistou a surrealistou. Hlinomaz na to s nadsázkou říkával: „To je jen móda. Ale já vím, že po naivistech musí přijít neonaivismus. A protože jsem 50 let napřed, dělám surrneonaivismus.“ Taky prý byl vůdcem skupiny o jednom členu. Doslova nesnášel „teoretické žvásty intelektuálních umělců“.

Ani v bouřlivých 60. letech tak nemusel dvakrát řešit, jestli mu náhodou nezakážou hrát. Malováním se by asi klidně uživil. Třeba na výstavě Expo Montreal 1967 se jeho obrazy prodaly všechny a hned, a to až na Nový Foundland. Občas se pouštěl i do ilustrací (třeba knihy Bylo nás pět Karla Poláčka) a zahrál si v rozhlasových hrách.  

Josef Hlinomaz se oženil jednou. S dcerou řezníka z Příbrami, která mu ale zahýbala. Přistihl ji in flagranti a došlo i na pár facek. Po rozvodu zas zahýbala svému novému manželovi s Hlinomazem. Svým dalším partnerkám pak říkal kamarádky. Takovou „kámoškou“ byla i Helena Růžičková, se kterou snad měl mít i „nějaké ty techtle“.

Otec Václav Hlinomaz byl slavný kapelník, předseda Příbramské filharmonie, ve které hrál sóla na housle. Do Pepíkových dvou let bydlela celá rodina s třemi dětmi na Dobříši. Pepík se už jako malý chtěl stát profesorem kreslení (přesto, že v sekundě a septimě propadl). Po dvou letech na škole toho ale nechal. Co měl dělat dál?

Už od dětství hrál u příbramských ochotníků a tak zkusil herectví na pražské konzervatoři. Málem ho vyhodili už v prvním ročníku. Pak ale zvládl brečet na povel a tak si školu „vyplakal“ až do absolutoria (1940). První herecké angažmá dostal nejdřív na Kladně a pak v Pardubicích. Jenže přišla heydrichiáda a divadla zavřeli. Živil se jako figurant geodetických měření.

Když se situace na chvíli uvolnila a mohlo se zase hrát, stál na plzeňských prknech s Horníčkem, hostoval na Vinohradech nebo ve Větrníku. Jenže se začátkem září 1944 zavřeli Němci divadla nadobro. Josef se vrátil k mámě… a tam maloval ve dne v noci.

Chvíli dělal dokonce i nápovědu v Armádním uměleckém souboru a pak vždy na jednu sezónu v nejrůznějších pražských i „venkovských“ scénách. Až do roku 1949, kdy ho s celou partou (Miloš Kopecký, Miroslav Horníček, Jaroslav Moučka) vzali do Národního. A po roce je všechny zase vyhodili. Živily ho pak nejrůznější estrády, a to až do roku 1957. Pak už byl jen u filmu, ale v posledních letech už pouze maloval.

Po šedesátce mu lékaři museli vzít ledvinu. Přes jejich varování si ale nechtěl nechat ujít dovolenou u (tehdy) jugoslávského Splitu. Tam taky zemřel na selhání srdce v nedožitých 64 letech.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)