Bedřich Nikodém (2009)

100 let od narození legendárního autora populárních českých písniček. Připravil a uvádí Ladislav Tůma.

Natočeno v roce 2009. Premiéra 9. 8. 2009 (ČRo 2 Praha, 21:02 h.; 56 min.).

Lit.: anonym: Bedřich Nikodem. In Wikipedia, b. d. (encyklopedické heslo). – Cit.: Narodil se ve Vídni, kde začal chodit do základní školy. Po vzniku samostatného Československa rodina přesídlila do Prahy a tady Bedřich dokončil základní školní docházku, maturoval a později začal studovat elektrotechniku. Už od dětství se učil hrát na klavír a při studiích na vysoké škole si přivydělával hrou v různých pražských tanečních orchestrech.

Ve 20. a 30. letech minulého století se staly velkou módou v tanečních kavárnách trampské písničky. A tak není divu, že jimi byl inspirován i Bedřich Nikodem. Jeho vůbec první skladbou byla píseň „Houpy hou“, melodie v tehdy módním rytmu waltzu. Autorem textu byl Karel Růžička a píseň se okamžitě stala hitem v řadě tanečních kaváren, na gramofonových deskách a samozřejmě i v rozhlase. Z hitu se stal evergreen, který je zpíván u táborových ohňů dodnes a je stále znovu a znovu nahráván. Těch trampských písní z pera Bedřicha Nikodema potom vznikla pěkná řádka.

30. léta minulého století. To je doba, kdy k nám přišel swing a to samozřejmě nemohlo nepoznamenat mladého skladatele, hrajícího v tanečních kapelách. Psal písně v rytmu swingu a opět úspěšně. Jeho foxtrot „Vesele, jen vesele“ získal v roce 1936 první místo v soutěži KAPO (Klub autorů písniček a operet). A to rozhodlo o osudu Bedřicha Nikodema. Ačkoliv vystudoval elektrotechniku, už zůstal u muziky. Od roku 1937 byl zaměstnán jako redaktor v hudebním nakladatelství Mojmíra Urbánka a po jeho znárodnění v hudebním vydavatelství Supraphon. Písničky nejen redigoval, ale dál pilně skládal.

Napsal na 450 skladeb. Řada z nich byla oceněna v autorské soutěži „Hledáme písničku pro všední den“. „Dva modré balónky“ (1958 – 1. cena) zpíval Josef Zíma. „Nedělní vláček“ (1959 cena odborné poroty) zpívala Vlasta Průchová. „Je po dešti“ (1961 – 3. cena a cena odborné kritiky) zpívala Judita Čeřovská. Úspěšné byly i písně pro Waldemara Matušku „Mám malý stan“ a „Barborka.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)