Lídři v zapomnění – Radim Uzel (2017)

Jak sex ovlivňoval politiku v 90. letech minulého století a jak vypadaly stranické noviny Nezávislé erotické iniciativy? Nejen o tom je další díl seriálu Lídři v zapomnění, tentokrát o Radimu Uzlovi. Připravil Ľubomír Smatana.

Hovoří komentátor ČRo Ondřej Konrád.

Natočeno 2017. Premiéra 1. 8. 2017 (ČRo Plus, 9:10 h.; 10 min.). K poslechu zde.

Lit.: Smatana, Ľubomír – Bidrmanová, Markéta – Trpišovská, Jana: Lídři v zapomnění: Když se podaří prosadit zákon, je to jako orgasmus, tvrdí Radim Uzel. In web ČRo Plus, 1. 8. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Na začátku 90. let vznikaly v Česku roztodivné a bizarní politické subjekty, jako třeba Strana přátel piva nebo Nezávislá erotická iniciativa. Ta jediná do politiky částečně prorazila a jejím předsedou a také jediným zvoleným zastupitelem se stal populární sexuolog Radim Uzel. Dotáhl to až do pražského zastupitelstva, i když ze strany ho kolegové vyloučili. A nebylo to kvůli názorům na sex ve stranickém programu.

„Jednou se tisklo dvě stě tisíc výtisků a všechno se prodalo. Proč? Protože neexistoval internet, lidi měli rádi sprosté obrázky za levný peníz na špatném novinovém papíře a ještě tam byly pikantní zprávy,“ vzpomíná Radim Uzel na 90. léta, kdy stranický časopis NEI report plný nahých žen a lehce osvětových sloupků vycházel skoro ve stotisícovém nákladu. S osvětou se ale muselo opravdu lehce. 

Lídři v zapomnění - Foto: Aleš Vavřík

Vyhazov kvůli Zemanovi

Nezávislá erotická iniciativa byla parta recesistů. Radim Uzel jako předseda slavnostně otevíral nevěstince, stripbary a zdobil různé akce, kde se pohybovaly spoře oděné ženy. Ze strany ho ovšem vyhodili kvůli snahám o spojení s ČSSD, když jí šéfoval Miloš Zeman.

Radima Uzla ze strany vyloučili poté, co se chtěl spojit s ČSSD pod vedením Miloše Zemana.

„Já bych si s ním jako předseda klidně plácnul, už jsem mu to téměř slíbil a přednesl jsem to na vrcholném orgánu, který se jmenoval politbyro. Oni řekli, že jsem zrádce, a z té strany mě okamžitě vyloučili,“ popisuje Uzel.

Odchod z vedení Nezávislé erotické iniciativy Radima Uzla rozhodně nepoznamenal, věnoval se dál své práci a sexuální osvětě. Ovšem čas od času kandidoval, třeba na senátora. Vždy bez podpory zavedených stran a nikdy neuspěl.

Politika jako orgasmus

„Mně to bavilo proto, že jsem si říkal, že budu svůj. Senát má být shromáždění chytrých lidí, ne stranických papalášů. Bohužel to tak nevypadá. Lidi to nepochopili, v případě mého nezvolení. Vždycky byl zvolen člověk, který byl prokazatelně horším senátorem, než bych byl já,“ říká se smíchem.

Uzlovy názory mohou někoho těšit, jiného rozčilovat, nikdy však nejsou nudné. Proto je oblíbeným hostem médií, nepřetržitě publikuje a přednáší. „Úspěšný politik může svůj sex transformovat do politických úspěchů, protože ono je to libidózní. Když se mu podaří prosadit třeba nějaký zákon, nebo oblafnout nějakého koaličního partnera, tak z toho má uvolňování endorfinů a je to orgastický zážitek,“ vysvětluje Uzel.

Sedmasedmdesátiletý sexuolog Radim Uzel bydlí v domku na břehu Berounky pár kilometrů za Prahou a jako profesionální znalec partnerských vztahů může jít příkladem. Se svojí první a jedinou manželkou žije 52 let.

Iniciativa, která nic nepřinesla

Podle komentátora Českého rozhlasu Ondřeje Konráda Nezávislá erotická iniciativa nepřinesla do českého politického prostředí vůbec nic. Navazovala na recesi, která má v české politické tradici svou historii už od časů Rakouska-Uherska, kdy Jaroslav Hašek založil se svými přáteli Stranu mírného pokroku v mezích zákona.

Ve volbách do České národní rady v roce 1992 získala Nezávislá erotická iniciativa skoro 90 tisíc hlasů, o dva roky později se její předseda Radim Uzel dokonce dostal do zastupitelstva hlavního města Prahy. „Nerad bych panu doktorovi upíral zásluhy, ale nepamatuji si, že by přišel s nějakou výraznější iniciativou,“ hodnotí Konrád.

Dodává, že při vstupu do politiky Radim Uzel často mluvil o tom, že je třeba být otevřenější a liberálnější k lidem jiné sexuální orientace, moc toho pro to ale neudělal. Byl i pro důstojný status prostitutek, aby nebyly na okraji společnosti.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)