Dnešní Plus – Anna Geislerová (2017)

Připravila Regina Květoňová. Film o komunisty popravené Miladě Horákové je těsně před dokončením. Do kin přijde v listopadu. O práci na historickém snímku prozradí víc herečka Anna Geislerová a režisér David Mrnka.

Hovoří Anna Geislerová.

Natočeno 2017. Premiéra 1. 8. 2017 (ČRo Plus, 7:40 h.). K poslechu zde.

Lit.: Květoňová, Regina: Brožová-Polednová věřila, že Horáková je zločinec, říká Anna Geislerová. In web ČRo Plus, 1. 8. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Štáb režiséra Martina Mrnky finišuje s postprodukcí snímku Milada. Ten vypráví příběh Milady Horákové, která byla komunistickým režimem odsouzena k trestu smrti ve vykonstruovaném soudním procesu. Anna Geislerová si ve filmu zahraje zanícenou komunistickou prokurátorku Ludmilu Brožovou-Polednovou.

Někteří tuto aktivní účastnici zinscenovaných politických procesů hájí s tím, že byla pouhou loutkou. Herečka Anna Geislerová se ale domnívá, že Brožová-Polednová skutečně věřila tomu, že na lavicích obžalovaných sedí zločinci, kteří musí být potrestáni. Záporná role prokurátorky byla pro Geislerovou zároveň novou a zajímavou hereckou zkušeností, šlo totiž o první skutečně žijící postavu, kterou si měla možnost zahrát. 

„S tím projevem a s tím vším jsem pochopila, že tahleta paní tomu naprosto věřila. Já jsem přesvědčená, že ani na chvilku nepochybovala o tom, že Milada Horáková je zlo.“
Anna Geislerová

Úplnou novinkou pro herečku nebyla spolupráce se zahraničními herci ani v angličtině. „Myslela jsem si, že to bude těžší, ale ukázalo se, že to je tak výjimečný patos, že je v podstatě univerzálně přenositelný i do angličtiny a funguje to,“ říká.

Jako nejzásadnější dokument z celého případu, který by si měl každý přečíst, vnímá Anna Geislerová dopis, který Milada Horáková napsala svým nejbližším několik hodin před popravou.

Většina prací na filmu Milada je už v tuto chvíli hotová. „Máme dotočeno, film je v poslední fázi produkce. Půjde do kin na začátku listopadu a předtím budeme dělat dva měsíce promo a marketing,“ říká režisér David Mrnka.

Režisér už měl dokonce možnost setkat se s několika reakcemi na snímek. „Film jsem nahrubo procházel s dcerou Milady Horákové ve střižně, takže nějaké reakce máme a všechny zatím dobré.“ Od rodiny prokurátorky Ludmily Brožové-Polednové režisér žádnou reakci nedostal.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)