Pro a proti – Sponzoring Colours of Ostrava (2017)

Je důležité, kdo sponzoruje velké hudební festivaly jako je Colours of Ostrava? Hosty Michaela Rozsypala byli Jan Horák z iniciativy Probuď domy a politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie.

Natočeno 2017. Premiéra 4. 8. 2017 (ČRo Plus, 9:34 h). K poslechu zde.

Lit.: Rozsypal, Michael: Za čí peníze hrají Colours Ostravě? Sponzoři můžou utrácet i za hloupější akce, míní politolog. In web ČRo Plus, 4. 8. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Letošní ročník festivalu Colours of Ostrava nevzbudil pozornost médií jen pestrým hudebním programem a rekordní účastní, ale také akcí aktivistů, kteří kritizovali sponzory jako jsou ArcerolMittal, Agrofert nebo ČEZ. Podle iniciativy Probuď domy se festival stal megalomanským. „Určitě není jedno, kdo takové akce sponzoruje,“ uvedl v pořadu Pro a proti aktivista Jan Horák, který spolupořádala během festivalu akci Colours of Dollars.

Horák upozornil, že Colours of Ostrava není soukromou akcí, protože čerpá mimo jiné prostředky i z veřejného rozpočtu. „Chápeme, že není snadné ufinancovat velký festival jen ze vstupenek, ale to není argument pro to, aby se nediskutovalo a obecně nevnášelo do veřejné diskuze téma problematických sponzorů.“ 

„Chceme začít dialog o tom, jak moc je v pořádku, že část obyvatel Ostravy se baví na akcích, které propagují velké společnosti, a zároveň žijí ve městě, jehož rozvoj je do jisté míry brzděn zájmy těchto korporací.“
Jan Horák

Aktivisté tvrdí, že sponzoři Colours of Ostrava jsou většinou velké firmy, které ovlivňují život v moravskoslezské metropoli často velmi negativně, jak ukazují konkrétní kauzy týkající se životního prostředí nebo oblasti bydlení.

„Přínos akce se obecně velmi těžko hodnotí. Nezpochybňujeme, že má přínos pro konkrétní firmy a menší živnostníky. Je otázka, jak je propagována Ostrava. Colours probíhají v inkubátoru Dolní oblasti Vítkovic, takže máme pochybnosti, jestli festival propaguje Ostravu takovou, jaká opravdu je,“ dodal aktivista.

Politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie je přesvědčen, že pokud chceme firemní sponzory trestat za jejich společensky neodpovědné kroky, měly bychom používat spíš nástroje legislativní nebo daňové.

„Vždy musíme klást na misky vah možná pro a proti. Je dobré otevírat diskuzi o chování těchto velkých firem, které jde často za hranu. Sám jsem psal o aktivitách OKD nebo o antienviromentálním chování ČEZu.“

„Kdyby byla možnost financovat podobné projekty čistě z peněz státu, měst, obcí nebo firem, které se chovají přijatelně, pochopitelně by to bylo lepší. Ale myslím, že pro Ostravu není vůbec marné, když se objeví na seznamu deseti evropských festivalů v žebříčku, který zveřejnil The Guardian. “
Lukáš Jelínek

Tyto firmy ale mají vlastní rozpočty na podobné aktivity, připomněl politolog. „V okamžiku, kdy je nalijí do festivalu, který proběhl v Ostravě, je to lepší, než když se tyto peníze utratí za něco mnohem hloupějšího.“

Jelínka zaujaly debaty v rámci festivalu, které se týkaly světové politiky, hospodářství, životního prostředí i životního stylu. „Ty mohly celé řadě lidí otevřít oči, aby se začali zajímat o něco jiného než jen o rockovou muziku. Vynaložené prostředky tak mohou mít i pozitivní vliv.“

„Ideální by bylo, kdyby se sami účastníci festivalu začali zajímat o to, co to je za firmy a zkratky, které vidí na velkých pódiích a co za nimi je. I když nedělám si iluzi, že by se všichni byli ochotni vzdát konzumentského přístupu a pátrat po firemních politikách ČEZu, OKD nebo Agrofertu,“ odhadl Lukáš Jelínek.

Vyjádření Colours of Ostrava k diskuzi

Téma financování festivalů a kulturních aktivit a akcí obecně je určitě legitimní téma na diskusi. S někým, kdo se tímto tématem dlouhodobě zabývá a zná ho – ať už organizuje podobně velký festival či jinou akci, vyzná se v organizaci – ví kolik co stojí, ví, jak je náročné sehnat prostředky třeba na honoráře zahraničních kapel, kolik stojí vybudování areálu s veškerým zázemím, postavit pódia a zařídit celou techniku. Prostě s někým, kdo tuto problematiku zná do hloubky, ať už teoreticky či prakticky.

Tím ale bohužel zástupce iniciativy, která reprezentuje cca 30 účastníků jedné demonstrace a nikdy podobné akce neorganizovali, není. Proto si myslíme, že tato diskuse nemá smysl a nezúčastníme se jí.

Máme svobodnou společnost, nikomu nechceme brát názor na akce či jiná témata, jen ale zdůrazňujeme: Díky festivalu Colours of Ostrava přijedou do Ostravy tisíce návštěvníků od nás i ze zahraničí a nejen že vidí, jak se dynamicky a moderně Ostravě rozvíjí, že to právě není dávno to „černé“ město, ale navíc zde díky ubytování ve městě, stravování a dalším službám utratí další velké prostředky, které se vrací místním lidem.

Na Colours of Ostrava přijíždí ve spolupráci s městem a krajem dále mnoho zahraničních publicistů, kteří o Ostravě píší i v zahraničí. Tj. nejen že festival ukazuje Ostravu jako město plné zajímavé kultury, jako místo sebevědomých obyvatel, kteří jsou schopni takto velkou akci vybudovat, ale má to i přímý ekonomický přínos a zvyšuje hodnotu značky města u nás i v zahraničí.

Co se týká sponzorů a partnerů, kterým za jejich podporu od nás patří obrovské díky: honoráře velkých i menších kapel jsou v dnešní době velmi vysoké a stejné jako v západní Evropě, bez ohledu na to, že má Česká republika nižší kupní sílu obyvatel. Díky podpoře všech našich velkých i menších partnerů jsme schopni udržet cenu vstupenky na úrovni přijatelné pro Českou republiku. Festival s podobně velkým a rozsáhlým programem stojí v západní Evropě od cca 8.000 Kč výše.

Partneři umožňují přivézt takto bohatý program a uskutečnit na špičkové úrovni zajištěný festival, aniž by cena vstupenky dosáhla podobně nepřijatelné výše. Za to jim patří ještě jednou velké poděkování.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)