Lídři v zapomnění – Jana Bobošíková (2017)

Kandidovala do Senátu i do Sněmovny, usilovala o post pražské primátorky i šéfky veřejnoprávního rozhlasu a také televize. Dvakrát kandidovala na prezidentku. Uspěla ale jen jednou – 5 let byla europoslankyní. Tušíte, o kom je řeč? O Janě Bobošíkové. Portrét připravil Jan Herget.

Komentuje publicista Jindřich Šídlo.

Natočeno 2017. Premiéra 17. 8. 2017 (ČRo Plus, 9:15 h). K poslechu zde.

Lit.: Herget, Jan – Bumba, Jan – Trpišovská, Jana: Lídři v zapomnění: Jana Bobošíková prošlapala cestu Okamurovi a kandidovala kdykoliv kamkoliv. In web ČRo Plus, 17. 8. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Její tvář proslavila nejprve televizní obrazovka. Z redaktorky se Jana Bobošíková propracovala až do pozice šéfky celého zpravodajství České televize. To byla ale jen epizodní role. Po ní už přešla do politiky. Sice se dostala do Evropského parlamentu, její postoj k Unii byl ale skeptický. Na obraně národních zájmů postavila i své další politické angažmá. Žádný ze subjektů, v jejímž čele stála, ale u voličů výrazněji nezabodoval.

Bobošíková pracovala v 90. letech v České televizi jako redaktorka a moderátorka publicistiky.

Na přelomu tisíciletí se spolu s Jiřím Hodačem stala hlavní aktérkou takzvané televizní krize. Nově zvolený generální ředitel České televize ji jmenoval ředitelkou zpravodajství. To ovšem razantně odmítla většina zaměstnanců zpravodajství a Jana Bobošíková několik desítek z nich okamžitě propustila.

Lídři v zapomnění - Foto: Aleš Vavřík

Kritici zpochybňovali Bobošíkové nestrannost, protože před krizí spolupracovala s vedením ODS. Po šestnácti dnech byla z postu ředitelky zpravodajství odvolána.

Hlásala euroskepticismus

O tři roky později vstoupila do politiky. Od roku 2004 byla pět let poslankyní Evropského parlamentu zvolená za hnutí Nezávislí, ze kterého ale vystoupila a stala se předsedkyní vlastní strany Politika 21. Její postoje byly euroskeptické.

„Evropská unie má být společenstvím států, které se budou snažit mít co nejvíce společného tak, aby společně obstály v globálním světě, aby byla schopná ekonomicky konkurovat Spojeným státům i některým asijským tygrům. Nedomnívám se, že by cestou k tomuto byla současná evropská ústava, ale jsem si vědoma toho, že nějaká společná smlouva by měla existovat.“

Takto na začátku své politické kariéry kritizovala ve vysílání Radiožurnálu tehdy připravovanou evropskou ústavu. Vadilo jí například, jak se v textu pracuje s pojmem evropanství.

Kandidovala kdykoliv a kamkoliv

V tuzemské politice její strana několikrát změnila název a spojovala se s dalšími subjekty. Z Politiky 21 se stala Suverenita – Blok Jany Bobošíkové. V roce 2013 pak byla lídryní volebního bloku Hlavu vzhůru, který se pyšnil podporou exprezidenta Václava Klause.

„U občanů zvítězil koncept eurofederalismu, to znamená, že si přejí diktát Bruselu. Já jsem byla jediná kandidátka, která říkala – stop diktátu Bruselu. A druhá věc, která hrála roli, byť jsem tedy k favoritům nepatřila a vím to, bylo to třítýdenní nezákonné vyřazení ze strany ministerstva vnitra.“
Jana Bobošíková po neúspěšné kandidatuře na prezidentku v roce 2013

„To jejich heslo, které si dali do vínku, Hlavu vzhůru, je, myslím, heslo nesmírně potřebné. A když říkám, že cítím sympatie s Janou Bobošíkovou a s celým tímto hnutím, tak musím říci, že právě ona vždycky o Evropské unii mluvila naprosto jasně, naprosto nekompromisně, jako málokdo v naší zemi,“ hodnotil tehdy Václav Klaus.

Užší spolupráce Václava Klause s hnutím Hlavu vzhůru ale nepřišla. Jana Bobošíková si u některých lidí vysloužila pověst ženy, která s trochou nadsázky kandiduje kdykoliv a kamkoliv. Usilovala o post šéfky České televize i Českého rozhlasu, kandidovala na primátorku Prahy, do Senátu i Poslanecké sněmovny, nikdy ale neuspěla.

Dvakrát také aspirovala na prezidentskou funkci. Poprvé v roce 2008 coby kandidátka KSČM pronesla svůj projev před parlamentem a vzápětí z volby odstoupila. O pět let později, při první přímé volbě, si věřila víc – nakonec byla poslední.

Jindřich Šídlo si myslí, že nálepka političky, která kandiduje kdykoliv kamkoliv, není vůči Janě Bobošíkové spravedlivá.

Po neúspěšném roce 2013 Jana Bobošíková politiku opustila a dnes se jako soukromá osoba věnuje podnikání. Volební blok Hlavu vzhůru, jehož byla lídrem, podle jejích slov už neexistuje.

Dostala se do škatulky

Šéfkomentátor Seznamu Jindřich Šídlo doplňuje, že výsledek Jany Bobošíkové ve sněmovních volbách v roce 2010 nebyl tak špatný – dosáhla téměř čtyř procent, takže měla nárok na finanční příspěvek. Její politická kariéra nabrala rychlý start díky kariéře televizní moderátorky, pak ale začaly její témata přebírat další subjekty.

Podle Šídla nejsou v Česku příliš úspěšné strany, které, stejně jako Jana Bobošíková, hlásají „Ne diktátu Bruselu“. „Možná publikum žádá trochu jiné tváře. Je možné, že Jana Bobošíková prošlapala cestu Tomio Okamurovi nebo dalším politikům tohoto typu.“

Dostala se do škatulky političky, která stále neúspěšně kandiduje, podle Jindřicha Šídla to ale není spravedlivé, protože když chce politik uspět, tak kandidovat musí.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)