Osudy – Jak to bylo s obrazovkou, jevištěm a talárem 1/5 (2017)

Václav Cejpek. Rozhlasové vzpomínky divadelního a televizního dramaturga, překladatele, pedagoga, bývalého děkana a později rektora Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Připravila Olga Jeřábková.  Technická spolupráce Petr Janečka.

Natočeno 2017. Premiéra 4. – 8. 9. 2017 (ČRo 3 Vltava, 11:30 h)

Obsah: 1. Cesta k jazykům aneb Mauritius není jen známka.

Lit.: Jeřábková, Olga: Osudy Václava Cejpka. Jak to bylo s obrazovkou, jevištěm a talárem. In web ČRo 3 Vltava, 5. září 2017 (článek). – Cit.:  Rozhlasové vzpomínky divadelního a televizního dramaturga, překladatele, pedagoga, bývalého děkana a později rektora Janáčkovy akademie múzických umění v Brně.

Dramaturgie znamená analyzovat, interpretovat, hledat varianty, hledat řešení… A to je to, co mě baví. Václav Cejpek

Po šesti letech ve funkci děkana divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně se profesor Václav Cejpek postavil na dalších šest let do funkce nejvyšší – rektorské. V těchto letech (2003–2010) musel více méně opustit to, co ho v životě těší nejvíc: divadlo, dramaturgii a především překlady děl německých autorů, například Bernharda, Lessinga, Handkeho, Mitterera a dalších.

Po absolvování brněnské Filozofické fakulty prožil několik let v televizi (jako dramaturg je podepsán např. pod pořady Divadélko pod věží s Marií Rottrovou nebo pod zábavným pořadem s B. Polívkou Manéž). Když nastoupil v roce 1990 jako pedagog na brněnskou JAMU, byla to doba, kdy vznikaly ateliéry i nové obory (například výuka divadla pro neslyšící se Zojou Mikotovou nebo rozhlasová a televizní dramaturgie s Antonínem Přidalem atd.).

Ve svých vzpomínkách se Václav Cejpek vrací do dětství i do doby, kdy začal podléhat kouzlu cizích jazyků, z nichž zvítězila němčina. Ta se společně s divadelní vědou stala nejen studijním oborem, ale také celoživotním naplněním.

Výrazné stopy zanechal také v samém centru Brna: v době, kdy JAMU vedl jako rektor, se mu podařilo prosadit stavbu nové moderní divadelní budovy, kde studenti nacházejí vše, co pro své obory potřebují – jeviště, zvukovou techniku a zkušební sály. V neposlední řadě se divadlo na ulici Orlí stalo velmi rychle přirozeným místem setkávání nejen studentů divadelních a hudebních oborů.

Lit.: Jeřábková, Olga: Obrazovka, jeviště a talár. In Týdeník Rozhlas 36/2017 (článek).21317943_1692919120749496_1695239713651539291_n

 

Lit.: Blažejovská, Alena: 70. výročí založení JAMU v rozhlasovém vysílání. In Občasník JAMU 1/2018, s. 15-16 (článek). – Cit.: Loňské jubileum Janáčkovy akademie múzických umění připomínaly  v průběhu  roku  četné  rozhlasové  pořady,  které mohli vyslechnout zejména posluchači stanic Český rozhlas Vltava  a  Český  rozhlas  Brno.  Pokud  jde  o  pořady  hudební nebo ty, jejichž hosty byli hudebníci spjatí s JAMU, byly vesměs  připraveny  péčí  hudebního  dramaturga  Českého  rozhlasu Jana Hlaváče. Ten například už v únoru pozval do pořadu Telefonotéka varhanici a emeritní rektorku JAMU prof. Alenu Štěpánkovou-Veselou.
O další zpřítomnění domovské vysoké školy v rozhlase se postaraly  –  jak  jinak  –  tvůrkyně  z  Ateliéru  rozhlasové  a  televizní  dramaturgie  a  scenáristiky.  Už  v  průběhu  jara  a  léta 2017 se v literárně-publicistickém magazínu Českého rozhlasu  Brno  Zelný  rynk  vysílaly  první  reportáže  z  patnáctidílného seriálu MgA. Ivety Novotné – absolventky ateliéru RTDS a  v  současnosti  doktorandky  Divadelní  fakulty  JAMU.  Iveta Novotná  se  rozhodla  představit  postupně  všechny  obory, které se na DF vyučují. Jako první dostalo prostor činoherní herectví  –  i  proto,  že  veřejnost  si  Divadelní  fakultu  spojuje především s výukou herectví. Posluchače i čtenáře webových stránek pořadu Zelný rynk o tom informovala takto:
V současné době na JAMU fungují čtyři herecké ateliéry. Vede je Aleš Bergman, Oxana Smilková, Lukáš Rieger a Nika Brettschneiderová. Herecká profese bývá často spojována se lhaním. Dokonce se vžilo rčení „Nehraj na mě divadlo“. Podle Aleše  Bergmana  ale  nemá  lhaní  s  herectvím  vůbec  nic  společného:  „Když  jde  herec  na  jeviště,  tak  prozkoumává  možnosti své postavy, i svoje vlastní možnosti. To vůbec není lež, ale je to hraní si na možnosti, které v sobě máme.“
Na  stejném  principu  funguje  i  obor  muzikálové  herectví. Jeho studenti musí umět nejen dobře hrát, ale i zpívat a tančit.  Speciální  styl  hraní  v  muzikálu  podle  vedoucího  čtvrtého  ročníku  Petra  Štěpána  neexistuje:  „Herec  je  buď  dobrý, anebo špatný, a herec, který umí, anebo neumí něco navíc. o tom je to muzikálové herectví.“ Obor  muzikálové  herectví  vznikl  na  brněnské  Janáčkově akademii  múzických  umění  v  roce  1990.  V  současné  době tam  fungují  tři  muzikálové  ateliéry.  Vede  je  Sylva  Talpová, Stanislav  Slovák  a  Petr  Štěpán.  Kromě  Brna  se  muzikálové herectví vyučuje ještě na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze. Na vysokoškolské úrovni se ale tento obor vyučuje pouze v Brně.
Dalším oborem, který se kromě herectví učí na JAMU od jejího  založení,  je  režie.  V  roce  1950  se  přidala  i  divadelní dramaturgie.  Vzhledem  k  propojenosti  režie  a  dramaturgie se  nyní  tyto  obory  vyučují  na  JAMU  společně,  a  to  ve  třech ateliérech pod vedením Petra Oslzlého, Václava Cejpka a Josefa Kovalčuka. Hlavní  smysl  všech  tří  ateliérů  je  podobný,  ale  náplň  výuky závisí na osobnosti vedoucího pedagoga, na jeho způsobu práce a na jeho zkušenostech. Petr Oslzlý se soustředí na nepravidelnou dramaturgii. „Tato dramaturgie čerpá témata z prózy a poezie, čili se neopírá o
dramatickou literaturu. Vytváří si své vlastní scénáře,“ vysvětluje Oslzlý.
Druhý  vedoucí  ateliéru  režie  a  dramaturgie,  Václav  Cejpek, má přístup zcela odlišný. Je ovlivněný svou šestnáctiletou zkušeností, kdy pracoval na pozici dramaturga v Mahenově divadle. „Zaměřuji se na hry pro velké divadlo, velkou klasiku, a současné hry pro velké divadlo mě také velmi zajímají. Je mi blízká celá německojazyčná divadelní kultura.“ Třetím  pedagogem,  který  vede  ateliér  režie  a  dramaturgie, je Josef Kovalčuk. Koncepci svého ateliéru formoval společně  s  Arnoštem  Goldflamem.  Je  tedy  založená  na  jejich několikaleté  praxi  v  brněnském  HaDivadle.  Josef  Kovalčuk vysvětluje: „Vycházeli jsme z toho, co jsme jako tvůrci dělali. Vycházeli  jsme  z  určitého  divadelního  cítění,  názoru  a  poetiky,  kterou  jsme  za  dobu  svého  působení  zformovali.  Principem ateliéru bylo, aby studenti mohli rozvíjet svou vlastní osobitost.“
Pro  ateliéry  režie  a  dramaturgie  je  velmi  důležitá  spolupráce se studenty herectví. „Je nutno podotknout, že ta škola není herecké ani režisérské učiliště, ale že funguje komplexně,“ upozorňuje pedagog režie Ivo Krobot. Během svého studia připraví mladí umělci několik školních projektů a na závěr studia  i  velký  absolventský  projekt.  Na  něm  se  podílí  řada studentů z jiných ateliérů. Velkou měrou k výslednému tvaru přispívají například studenti scénografie.
Ateliér  scénografie  na  Janáčkově  akademii  múzických umění vznikl v roce 1990. Jeho vznik inicioval tehdejší děkan divadelní  fakulty  Josef  Kovalčuk.  Základy  výuky  zformovali scénografové Jan Konečný a Jana Preková.  „Studovali jsme Junga nebo jsme skrze něj vytvořili systém, jak dílo vnímat,“ říká Jana Preková. Cílem tohoto oboru je  vychovat  profesionály  v  oblasti  scénického  a  kostýmního designu,  pokračuje  vedoucí  oboru  Marie  Jirásková:  „Scénografie  vychovává  studenty  k  celkovému  myšlení  a  koncepčnímu  myšlení  nad  divadelním  tématem.  Aktualizuje  například historické hry v kontextu současného dění a současných událostí.“
Po prázdninách se magazín Českého rozhlasu Brno Zelný rynk  k  seriálu  Ivety  Novotné  opět  vrátil.  V  dalších  týdnech pak  vysílal  reportáže  věnované  těmto  oborům  a  ateliérům: Fyzickému divadlu, Tanečnímu a pohybovému divadlu a výchově,  Divadlu  a  výchově,  Výchovné  dramatice  neslyšících, Divadelnímu manažerství a jevištní technologii, Světelnému designu, Audiovizuální tvorbě a divadlu a nakonec i Rozhlasové a televizní dramaturgii a scenáristice.
V souvislosti s tím, že JAMU byla zřízena v září 1947, byly hlavní  rozhlasové  programy  na  stanici  Český  rozhlas  Vltava naplánovány  právě  na  září.  V  cyklu  Osudy  zaznělo  pětidílné  memoárové  vyprávění  divadelního  a  televizního  dramaturga,  překladatele,  pedagoga,  bývalého  děkana  a  později rektora  Janáčkovy  akademie  múzických  umění  v  Brně  prof. Václava Cejpka. Pod názvem Jak to bylo s obrazovkou, jevištěm a talárem je pro rozhlas připravila PhDr. Olga Jeřábková.
Další  slovesný  dramaturg  Českého  rozhlasu,  Ludvík  Němec, koncipoval  pro  vysílání  10.  září  literární  pásmo  věnované Ludvíku Kunderovi, mj. čestnému doktorovi JAMU a synovci prvního  rektora  JAMU,  prof.  Ludvíka  Kundery  staršího.  Pořad se pod názvem Hry a jiné hříčky vysílal v cyklu Schůzky s literaturou.
A konečně na 9. září 2017 jsem připravila do vysílání stanice Vltava dvouhodinový Páteční večer JAMU sedmdesátiletá, k jehož přípravě jsem přizvala prorektora JAMU prof. Josefa Kovalčuka a děkana Divadelní fakulty JAMU doc. Petra Francána.  Josef  Kovalčuk  provedl  posluchače  výroční  výstavou v Divadle na Orlí. Prostřednictvím komentování vystavených fotografií  a  dalších  dokumentů  z  archivu  JAMU  a  vyprávění o  historii  školy  se  posluchači  mj.  dozvěděli,  že  už  na  podzim 1945 se uvažovalo o zřízení uměleckých akademií v Praze i v Brně. Nakonec však byla roku 1946 zřízena jen pražská AMU.  Brněnské  osobnosti  jako  již  zmíněný  Ludvík  Kundera byly tímto vývojem zklamané a obrátily se na řadu měst, institucí a vysokých škol s požadavkem, aby podpořily vznik umělecké vysoké školy v Brně. Četné podpůrné dopisy pak byly zaslány  parlamentu,  vládě  a  nakonec  byla  JAMU  dekretem z 12. září 1947 skutečně zřízena.
O historii, ale i současnosti JAMU pak v Pátečním večeru na základě vlastních zkušeností vyprávěli a vzájemně diskutovali účastníci besedy čtyř porevolučních rektorů – prof. Alena Štěpánková-Veselá, prof. Alois Hajda, prof. Václav Cejpek a prof. Ivo Medek. Roli moderátora laskavě přijal Petr Francán.
Obě  části  Pátečního  večera  byly  provázeny  úryvky  a  citacemi  hudebních  skladeb  různých  žánrů,  takže  jejich  prostřednictvím  byli  v  pořadu  přítomni  i  hudební  tvůrci  a  interpreti  spjatí  nejen  s  divadelní,  ale  především  hudební fakultou jubilující školy.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Obsah: 1. Cesta k jazykům aneb Mauritius není jen známka. – 2. Cesta k německému jazyku aneb Kulisy potřebují hřebíky. – 3. Cesta k Divadélku pod věží aneb Zločiny dramaturga manéže. – 4. Cesta k divadelní dramaturgii aneb Ateliéry hledají učitele. – 5. Cesta k funkci rektora aneb Ztraceno v překladu

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)