Příběhy slavných – Sherlock Holmes 1/5 (2017)

Jiří Houdek. Rozhovor mezi majitelkou domu na Baker Street 221B a dr. Watsonem v pátek 1. listopadu 1901. Režie Izabela Schenková.

Osoby a obsazení: dr. Watson (David Novotný) a paní Hudsonová (Natálie Drabiščáková).

Natočeno 2017. Premiéra 4. – 8. 9. 2017 v cyklu Příběhy slavných č. 116 (ČRo 2 Praha, 9:40 h.; 5 x 5 min).

Lit.: Houdek, Jiří – Luptáková, Věra: Holmes před Holmesem. A po něm… Příběhy slavných: Sherlock Holmes. In web ČRo 8. 9. 2017 (anotace). – Cit.: Proč se z Sherlocka Holmese stal muž čisté logiky? Rozhovor dr. Watsona (David Novotný) s majitelkou domu na Baker Street 221b paní Hudsonovou (Natálie Drabiščáková).

„Mám tady telegram od Sherlocka Holmese. Zvláštní, nikdo neví, kde Holmes teď je, ale sám stihne posílat telegramy,“ řekne paní Hudsonová. Doktor Watson na to čte: „Rakev přijde za soumraku. Opatrně s ní. Na víku bude mé jméno.“

V sedm hodin večer zazvoní u vchodových dveří dvě individua, ze kterých jde strach, a dovnitř vtáhnou rakev se jménem ještě žijícího Sherlocka Holmese. Ten se pak s nimi přivítá, jako by to byla běžná věc. Kdo je ale onen zkrvavený muž uvnitř? Poslechněte si v audiu.

Holmes byl slavný svými převleky. Jednou se maskoval za žebráka, jindy za Číňana. Nevyhýbal se ani ženským šatům. Zato se vyhýbal ženám. Proč? Jeho životní lásku z Oxfordu Elizabeth Hardyovou zastřelil vrah. Z Holmese se později stal muž čisté logiky.

Svou pověstnou dedukční metodu se měl naučit od svého profesora Josepha Bela na lékařské fakultě v Edinburghu. Tehdy by o tom tichém a samotářském studentovi nikdo neřekl, že z něj kdy bude nejznámější detektiv světa.

Nějaký cit mu ale řece jen zůstal. Soucit. Na rozdíl od policie nemusel za každou cenu trvat na dodržování zákonů do posledního puntíku. A taky dával šanci vrahovi, který spáchal zlo ve jménu spravedlnosti.

Věděl totiž, že nedokáže prozkoumat všechna zákoutí duše zločince. Motiv tak jen naznačoval. I svět londýnských podvodníků považoval Holmese za muže, který se řídí vlastním citem pro spravedlnost a tak k němu i přistupoval.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)