Stolpersteine – Kameny zmizelých v Olomouci (2011)

Připravil Marek Chvátal.

Natočeno 2011. Premiéra 15. 6. 2011 (Rádio Proglas).

Lit.: anonym: Stolpersteine – Kameny zmizelých v Olomouci. In web Radio Proglas, červen 2011 (článek). – Cit.:  Dnes, 15. června 2011, se v Olomouci v domě Židovské obce na Komenského ulici sešli zástupci rodin, které ztratily předky v koncentračních táborech za II. světové války. Někteří hosté přijeli až z Austrálie, Nového Zélandu, Velké Británie nebo Izraele.

Hlavním cílem jejich setkání je do pátku umístit v 17 lokalitách Olomouce tzv. Stolpersteine, pamětní kameny se jmény těch, kdo byli z Olomouce deportováni a následně zavražděni v nacistických táborech. Na povrchu kamenů upozorňuje text, kdo v domě, před kterým je tato betonová kostka zasazena do dlažby, žil a jaký byl jeho osud. Stolpersteine patentoval německý výtvarník Gunter Demnig v roce 1993. První byly umístěny v Kolíně nad Rýnem a v Berlíně. V České republice je nalezneme např. v Praze, Kolíně, Brně či Ostravě. V Olomouci umístí Židovská obec do dlažby na 31 Stolpersteinů. Židů Olomoučanů ale zahynulo více jak 2000. Podle člena představenstva olomoucké Židovské obce Tomáše Hrbka se tedy v budoucnu počet těchto kamenů určitě zvýší.

Stolpersteine lze přeložit z němčiny jako kameny, o které se má zakopnout. Organizátoři prvního položení Stolpersteinů v ČR je začali nazývat podle projektu Zmizelí sousedé, který probíhá na řadě škol: Kameny zmizelých. V Olomouci je budete moci spatřit na ulicích Komenského, 28. října, Wellnerově, Dvořákově, Na Vozovce, tř. Spojenců, Švermově, Masarykově třídě, Václava III., Sokolské, Pavelčákově, Uhelné, Dolním náměstí a K Sídlišti.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)