Hudba, kterou mám rád – Jan Tříska (1967)

Co poslouchá rád Jan Tříska? Tvůrci nezjištěni.

Natočeno 1967. Obnovená premiéra 12. 11. 2016 v rámci pořadu Rádio Retro (ČRo 2 Praha, 20:00 h). K poslechu zde. Repríza 25. 9. 2017 (ČRo 3 Vltava) k úmrtí J. Třísky.

Lit.: anonym: Jan Tříska o hudbě, kterou měl rád: Šlágry jsou prevít, nenechají vás zapomenout. In web ČRo 3 Vltava, 25. září 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Na počátku 60. let minulého století se v cyklu Hudba, kterou mám rád, zpovídaly známé osobnosti našeho kulturního – a nejen kulturního – života ze svého vztahu k hudbě.

Podobný cyklus s lehce pozměněným názvem, – Sám doma s hudbou, kterou má rád – se objevil ve vysílání Československého rozhlasu ve druhé polovině 60. let. Také zde se herci, básnící, spisovatelé atd. vyznávali ze svých pocitů, svázaných s poslechem klasické hudby. Tuto druhou, pozdější sérii pořadů, připravoval vesměs Karel Weinlich.

Jedním z vyznávajících se byl také tehdy nově založeného Divadla za branou Jan Tříska. Vystudoval herectví na pražské DAMU a v roce 1959 se stal historicky nejmladším členem činohry Národního divadla.

Po zrušení Divadla za branou nastoupil v roce 1972 do Městských divadel pražských, ale za pět let z Československa odešel do USA, kde se jako herec také prosadil a spolupracoval s řadou uznávaných režisérů včetně např. Miloše Formana nebo Petera Sellarse.

Po roce 1990 si zahrál opět v Čechách – v Obecné škole Jana Svěráka a v dramatu Řád Petra Hvíždě. Žil trvale v Los Angeles. Řadě filmových diváků pak utkvěl v paměti jako Radúz v Zeyerově pohádkové hře Radúz a Mahulena, kterou provázela hudba Josefa Suka. V pořadu z roku 1967 si však pouštěl trochu jiný hudební žánr.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)