Vizitka – Apolena Rychlíková (2017)

Rozhovory s těmi, kterým umění proměňuje život. Apolena Rychlíková, filmová dokumentaristka. Moderuje Bohdan Bláhovec.

Natočeno 2017. Premiéra 3. 10. 2017 (ČRo 3 Vltava, 10:00 h.). Repríza  30. 10. 2017 (ČRo 3 Vltava, 19.00 hodin.).

Lit.: Bláhovec, Bohdan: Apolena Rychlíková: Film sám o sobě v dnešní době svět změnit nedokáže. In web ČRo 3 Vltava, 3. říjen 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Navzdory tomu, že ji absolutorium na Katedře dokumentární tvorby FAMU teprve čeká, je již po mnoho let Apolena Rychlíková výrazným hlasem své generace.

Dokumentaristka, novinářka i politická aktivistka právě dokončila svůj celovečerní debut Hranice práce. Ten je filmovou adaptací investigativního výzkumu její kolegyně, novinářky Sašy Uhlové, do prostředí levné práce v ČR. Svou světovou premiéru si odbyde na konci října na MFDF Ji.hlava

„Filmy svět nezmění, ale mohou otevírat podstatná témata a být platformou k radikalitě. Jak formální, tak i obsahové. Jen se to bohužel děje stále méně a méně,“ říká režisérka.

„Nálepku aktivistky jsem si sama pro sebe zvnitřnila, nevadí mi to. Navzdory tomu se ale zdráhám o sobě mluvit primárně jako o aktivistce.“

Jak sama osobně vnímá vztah žurnalistiky a dokumentárního filmu? Kudy vedla její cesta k politickému dokumentu? Jaké je pro ni provázání politického filmu a politického aktivismu? A jaký společenský efekt mohou docílit její aktuálně realizované projekty?

I o tom si v pořadu Vizitka s Apolenou rychlíkovou povídal její spolužák ze studií Bohdan Bláhovec.

Apolena Rychlíková (nar. 1989) je studentkou dokumentární tvorby na FAMU. Intenzivně se angažuje ve veřejném prostoru a je redaktorkou serveru A2larm.cz. Na MFDF Ji.hlava byly uvedeny její snímky Hájek na zámku, Petr v podzámčí (2011), Padá vláda, něco si přej (2012) či Rodina (2013).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)