Osudové ženy – Ludmila Macešková (Jan Kameník) (2017)

23. díl cyklu Osudové ženy. Každý týden vám nabízíme portréty femmes fatales, žen, které ovlivňovaly politický i kulturní život. Tento díl připravila a slovem provází Magda Wdowyczynová. Autorem dokudramat je Hynek Pekárek. Zvuková spolupráce Jiří Pochvalovský. Hudba Antonín Schindler. Režie Michal Bureš. 

Host: literární historik Martin C. Putna. Účinkují Taťjana Medvecká, Václav Jílek a Kajetán Písařovic.

Natočeno 2017. Premiéra 6. 10. 2017 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.; ). Repríza 18. 3. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

Lit.: Wdowyczynová, Magda: Přes 30 let ovlivňovala náš kulturní život jako muž. Osudové ženy: Ludmila Macešková. In web ČRo 2 Praha, 18. březen 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Královna české mystické poezie, ale také žena, se kterou se osud nemazlil.  (…)

Ludmila Macešková (1898–1974) byla první velká česká mystická básnířka a originální žena, která musela celý život psát pod mužským pseudonymem. „U žen té doby se očekávalo, že budou psát jen o lásce,“ vysvětluje literární historik Martin C. Putna. Její modernost tak ještě čeká na objevení! Byla totiž i autorkou textů, které mohou být v době, kdy lidé duchovně hledají napříč náboženským spektrem, velmi aktuální.

Narodila se v Liberci jako Ludmila Poprová. Studovala na AVU i pod Maxem Švabinským. Místo státnic ji rodina dotlačila k nešťastné svatbě s Josefem Rónem. Po nevyhnutelném rozvodu přišla Macešková o majetek i o syna nemocného schizofrenií. Zůstal v péči otce. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)