Matyáš a maminka (2017)

Připravil Dan Moravec. Matyáš. Je mu 22. Je nevyléčitelně nemocný a chce umřít. Barbora Kosíková bydlí se synem Matyášem ve starém domě v centru Prahy. Matyáš trpí nevyléčitelnou a pomalu se zhoršující nemocí. Většinu svého života. A už je unavený. Oba hledají řešení dlouhodobé a vyčerpávající situace. Ale je nějaké řešení?

Natočeno léto 2017 (mixáž říjen 2017). Premiéra 29. 10. 2017 (ČRo 2 Praha, 22:00 h). Repríza 20. 1. 2019 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.). K poslechu zde.

Pozn.: Po premiéře následovalo Noční Mikrofórum. Moderuje Dan Moravec. Host: Barbora Kosíková, matka Matyáše, který chce euthanasii a její rodinný přítel Marek Vašut. K poslechu zde.

Pozn. 2: O Matyáši Kosíkovi vznikl dokument To ví přece každej blbec již v roce 2013.

Pozn. 3: 2. cena AudioREPORTu 2018 v sekci Dokument.

Pozn. 4: Matyáš zemřel 11. 4. 2019.

Lit.: Moravec, Daniel: „Matyáš se totiž rozhodl, že chce umřít.“ Dokument Matyáš a maminka o mezích mateřské lásky. In web ČRo 2 Praha, 29. 10. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Matyáš (22 let) trpí 18,5 roku svalovou dystrofií LGMD 2A. Nevyléčitelnou nemoc mu ale diagnostikovali až v 19 letech.

Volala mi kolegyně, že Matyáš je výjimečný kluk, mimořádně inteligentní. Že s oběma kdysi točila dokument o nadaných dětech a že by bylo zajímavé, kdybychom se poznali a já natáčel další práci. „Proč ne ty?“ ptám se. „Protože nemůžu,“ řekla. „Matyáš se totiž rozhodl, že chce umřít.“ Začal jsem tedy navštěvovat Barboru Kosíkovou a jejího syna Matyáše. Matyáše a maminku.

Matyášovi je 22 let a 18,5 roku trpí svalovou dystrofií LGMD 2A. V Česku touto nemocí trpí asi 75 lidí. Je to onemocnění svalů ovládaných vůlí, vlastně kosterních svalů. Člověk ztrácí svalstvo a jakýkoli pohyb je pro něj velmi náročný. Jako kdybyste měli o 200 kg víc. Diagnózu mu ale zjistili až v 19 letech.

Celou tu dobu lékaři hledali, odebírali mu velké kusy svalů pro zkoumání. Psychologové zkoumali, jestli si nevymýšlí, když je tak mimořádně inteligentní, a prostě nemohli přijít na to, co mu vlastně je. Nakonec pomohlo genetické vyšetření z kapky krve.

Energie už mu nestačí na nic dalšího

Celý život je Matyáš neustále unavený. Unavený tak, že dojít si třeba na záchod, znamená obrovský výdej energie, která už nestačí na nic dalšího. Celý život. A ten stav se zhoršuje. Pomalu a plíživě, pořád. Nemoc se nedá léčit. Jednou se udusí.

Matyáše a maminku jsem zastihl v době, kdy zjistili, že euthanasie není proveditelná. U nás kvůli legislativě (to věděli), v Evropě proto, že Belgie i Švýcarsko jsou daleko a samotný akt je velmi drahý. Jediným řešením je sebevražda.

Proto souhlasili s natáčením

Proto souhlasili s natáčením tak intimního tématu. Proto mi dovolili být s nimi, povídat si a ptát se. Aby lidé věděli, že mezi námi žijí tací, kteří (aspoň to tak cítí) nevidí jinou možnost než odejít. Pro dokumentaristu vzácný moment, pro člověka nesmírně obtížný. Co je to mateřská láska? Jaké má meze a podoby? Kdo jsme, abychom to dokázali posoudit? Každý takový cit, taková zkušenost je jiná, nepřenosná a jedinečná.

„Je touha skončit utrpení opravdová? Není jen berličkou pro snazší dožití? Jaký je duchovní rozměr takového rozhodnutí? Jak reaguje mateřská láska na vlastně protimluvný záměr? Milujeme vlastní děti natolik, že chceme, aby zemřeli, protože to ukončí jejich trápení?“

Nebylo mojí ambicí všechny otázky položit ani doříct. Nebylo jejich ambicí odpovědět beze zbytku. Jsou tajemství, která mají zůstat zachována. Přesto moc děkuji za čas, který jsem mohl strávit s Matyášem a maminkou. Protože nahlédnutí do jejich světa může pomoci každému z nás (tak jako mně) se zastavit, zahloubat, možná i přehodnotit mnohé otázky vlastního bytí a jeho smyslu a snažit se více naslouchat ostatním.

Lit.: anonym: Český rozhlas hlásí dvě nominace na Prix Europa. In web Parlamentní  listy, 4. 9. 2018 (tisková zpráva). – Cit.: Dva rozhlasové pořady z dílny Tvůrčí skupiny Drama a literatura a Tvůrčí skupiny Dokument Českého rozhlasu se ve dnech od 14. do 18. října utkají společně s dalšími rozhlasovými pořady na největším evropském festivalu televizních, rozhlasových a on-line pořadů – Prix Europa v Berlíně.

Na seznam nejužšího výběru nominovaných rozhlasových pořadů se z Českého rozhlasu probojovaly rozhlasová hra režiséra Petra Vodičky s názvem „Láska je dobrej matroš“ a dokument Daniela Moravce „Matyáš a maminka“. Prvním nominovaným projektem je třídílná rozhlasová hra, jejíž hlavní hrdinka se na začátku rozhodne, že najde pravou lásku. Pochopitelné a chvályhodné rozhodnutí z ní ovšem zároveň dělá cosi jako pokusné zvíře a otázka zda vůbec existuje pravá láska, nabývá postupně fatálního rozměru.

Dokument Daniela Moravce „Matyáš a maminka“ zavede posluchače do prostředí rodiny Barbory Kosíkové a jejího syna Matyáše. Osud mimořádně inteligentního chlapce Český rozhlas již v minulosti zpracoval v dokumentu o nadaných dětech, tentokrát se ovšem zabývá Matyášovým rozhodnutím zemřít. Dvaadvacetiletý hoch trpí 18,5 let svalovou dystrofií, která mu byla diagnostikována až v 19 letech. Po celou tu dobu byl Matyáš neustále unavený a psychologové zkoumali, jestli si nevymýšlí, když je tak mimořádně inteligentní, a prostě nemohli přijít na to, co mu vlastně je. Nakonec pomohlo genetické vyšetření z kapky krve. „Český rozhlas se jako médium veřejné služby jako jediné věnuje rozhlasovým žánrům dokument a drama. Z nominace dvou projektů rozdílných žánrů na největším evropském festivalu Prix Europa, který má třicetiletou tradici, máme obrovskou radost. Pro všechny, kteří se na výrobě výše uvedených pořadů podíleli, je to to již nyní velké ocenění,“ řekla ředitelka Výroby Českého rozhlasu Kateřina Konopásková.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)