Božena Slančíková Timrava 1/4 (2017)

Připravila Marcela Mikulcová a Rastislav Šimášek.

Natočeno 2017. Premiéra 25. – 29. 9. 2017 (Rádio Devín, 9:09 h.) v cyklu Ranné ladenie.

Lit.: anonym: Téma: TIMRAVA. Kultúra•Umenie. In web Rádio Devín, 27. 9. 2017 (článek). – Cit.:  150. výročie narodenia Timravy, vrcholnej predstaviteľky druhej fázy slovenského literárneho realizmu, zachytávame vo vysielaní Rádia Devín sériou premiér i reprízovej produkcie v dňoch 30.9. – 6.10. 2017. Naším zámerom je pripomenúť jej najvýznamnejšie diela, ale aj prispieť k definovaniu súčasného pohľadu na jej mnohorozmernú osobnosť nevydatej ženy zo zapadnutého novohradského kraja, ktorá napriek tomu zaujala silou svojich čŕt, poviedok a noviel z dedinského a spoločenského života. Autorka sa dokonca dostala do rozporu s oficiálne chápaným národovectvom martinského centra, čo len potvrdzuje jej zásadný význam pre moderne chápané ženské písanie s feministickým akcentom.

(…) V pondelok nahliadneme do výskumu literárnej historičky Marcely Mikulcovej, ktorá študovala aj korešpondenciu Timravy s Elenou Maróthy Šoltésovou, o ktorej vraví, že jej čítanie je oveľa zaujímavejšie ako beletria. V utorok si Timravu predstavíme na doskách, ktoré znamenajú svet, v stredu sa zas bližšie zameriame na problematiku Timravy vo vzťahu k feminizmu. V piatkovej poslednej časti cyklu sa Rastislav Šimášek vyberie aj na stredné školy, aby zistil, ako sa o Timrave vôbec učí a ako ju vnímajú súčasní žiaci.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)