Vizitka – Vladimír Kokolia (2017)

Připravil Jan Trejbal.

Natočeno 2017. Premiéra 11. 10. 2017 (ČRo 3 Vltava, 10:00 h.).

Lit.: Trejbal, Jan: Vladimír Kokolia: Vyučuju připravenost! In web ČRo 3 Vltava, 11. říjen 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Dnešní umění přísahá na komunikaci. Komunikace se stala kladným a nezpochybňovaným slovem, které si téměř stačí samo. Je vůbec někdo připravený na možnost umění bez komunikace?

Vladimír Kokolia nabízí představu obrazu zavřeného v komoře. Existuje jako obraz, i když ho nikdo nemá aktuálně v mysli? Podle Kokolii ta otázka zůstane vždy jen věcí víry. Pro sebe si odpověď našel ještě během svých studií na AVU při hledění na obrazy v ruské Ermitáži. Je to zřejmě jedna z věcí, které vyučuje v ateliéru Grafika 2 na Akademii výtvarných umění v Praze.

Host Vizitky je malíř a profesor na AVU – i když podle rodinné tradice měl být původně zemědělec.

Žije ve Veverských Knínicích u Brna. Při pohledu z Prahy se může zdát, že se v rodné vísce věnuje hlavně rytí v zemi a práci v lese, a že jeho tvorba je pouze recyklát ze všech těch s uměním nesouvisejících činností. Je to jen umělecká image? Neodvádí fyzická práce od pozornosti a soustředění?

Kokolia tvrdí, že právě přes balastní činnosti potřebuje otestovat, zda si inspirace prorazí sama svou cestu. I případné krizové momenty a pracovní vyčerpání se hodí, protože právě v nich se snáze objeví úžas. A úžas je tím nejlepším důvodem k obrazu.

Od ukončení studia AVU v roce 1981 uspořádal Vladimír Kokolia kolem 100 samostatných výstav a podílel se téměř na čtyřech stovkách společných projektů, mj. na Documenta IX v Kasselu. Od poloviny 80. let do poloviny 90. let byl zpěvákem a textařem alternativního rockového tria E společně se špičkovými muzikanty Vladimírem Václavkem a Josefem Ostřanským.

V roce 1990 se stal prvním laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého pro autora do 35 let. V roce 2012 získal Cenu od Dalibora Chatrného pro výtvarného umělce nad 35 let. Jako profesor na AVU má za čtvrtstoletí svého působení řadu vynikajících žáků, například Kateřinu Šedou.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)