Reflexe – Hudba! Hudba ve veřejném prostoru (2017)

Hovoří Dalibor Zíta z iniciativy Buskerville.  Připravil a moderuje Matěj Kratochvíl.

Natočeno 2017. Premiéra 23. 10. 2017 (ČRo 3 Vltava, 13:00 – 13:45 h). Repríza 23. 10. 2017 (ČRo 3 Vltava, 23.00 hodin.).

Lit.: Vodňanský, Tomáš: Zvuk hudby, nebo obtěžující hluk? O buskingu ve veřejném prostoru s Daliborem Zítou. In web ČRo 3 Vltava, 25. říjen 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Na rozdíl od návštěvy koncertu či pouštění nahrávky, kdy si sami rozhodujeme, co, kdy a kde budeme poslouchat, jsme prakticky každý den  obklopeni hudbou, u níž tuto svobodu nemáme.

Ve veřejném prostoru se střetává hudba hrající jako kulisa v obchodech a restauracích s vystoupením pouličních hudebníků, na demonstracích se zpěv stává vyjádřením politického názoru, zpěv opilců na cestě z hospody je pro okolí zkouškou odolnosti. Reflexe se  věnuje různým podobám, jaké může v současnosti mít hudba ve veřejném prostoru a také tomu, jak se stírají hranice mezi tím, co vnímáme jako hudební zvuk a co je pro nás již obtěžujícím hlukem.

Hostem byl Dalibor Zíta, hudebník a organizátor sdružení Iniciativa Buskerville, která spojuje umělce vystupující na ulici. S ním jsme si povídali o fungování hudby na ulicích českých i světových měst a o tom, jak se hledá rovnováha mezi regulací a svobodou.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)