Rádio Retro – (Ne)rozděleni (2017)

Připravil a uvádí Tomáš Černý.

Natočeno 2017. Premiéra 28. 10. 2017 (28 hod.).

Lit.: Bumbálková, Blanka: Rádio Retro vysílá jako před rozdělením Československa. In web ČRo, říjen 2017 (článek). – Cit.:  Nový digitální stream Českého rozhlasu uvádí výběr 28 hodin historických rozhlasových nahrávek, ve kterých se střídá čeština se slovenštinou jako za časů federální stanice Československo nebo Hvězda. Autentické snímky nabízejí průřez historií společného státu Čechů a Slováků, ale také zábavu v podání Milana Lasici a Julia Satinského nebo Milana Markoviče. Rádio Retro (Ne)rozděleni začne vysílat o půlnoci 28. října na webu Českého rozhlasu nebo v síti DAB.

„Zanedlouho nás čeká 25. výročí rozdělení Československa a my chceme jednak připomenout dobu, kdy bylo běžné z rádia slyšet vedle sebe češtinu a slovenštinu, jednak víme, že pro ty, kdo se narodili po rozpadu federace, může naše vysílání přinést nový rozměr setkání s našimi sousedy“, zve k poslechu ředitelka Programu Českého rozhlasu Eva Hazdrová Kopecká.

Výběr nahrávek z archivů Českého rozhlasu a RTVS v Bratislavě je vymezen letopočty 1936 a 1999. Už za první republiky se ozývaly hlasy volající po autonomii Slovenska, a tak se politici z Prahy snažili na Slovensko jezdit a občas svoje rozhlasové projevy vysílat i slovensky. Období Slovenského štátu a Slovenského národního povstání popisují rozhlasová dokumentární pásma z 60. let, dění v roce 1968 zase soudobá publicistika, kde uslyšíme například Gustáva Husáka objasňujícího posluchačům zákon o federalizaci. Události spojené s rokem 1968 (ale také 1989) z dnešního pohledu v Rádiu Retro okomentuje slovenský politik František Mikloško a objasní, jak se v obou zlomových momentech našich moderních dějin lišil pohled Bratislavy a Prahy. O samostatném Slovensku po roce 1993 pohovoří někdejší Bratislavský zpravodaj Lubomír Smatana.  

Z mladších snímků zaujme téměř investigativní publicistika Banskobystrického rozhlasového studia z konce sedmdesátých let, v níž se autoři pustili do kritiky špatného využívání pracovní doby, nebo záznamy živých vstupů českých a slovenských reportérů k 70. výročí Československé republiky. „Zde uslyšíte o třicet let mladšího Jana Pokorného, Světlu Magni, Jiřího Skalického nebo třeba legendárního moderátora Dobrých jiter z Prahy Aleše Vovse. Z počátku devadesátých let pak Rádio Retro nabídne záběry z tehdejších Radiofór, kde o vztazích Čechů a Slováků diskutovali například Tomáš Halík nebo novinář Pavel Tigrid“, doplňuje dramaturg Rádia Retro Tomáš Černý.

Zábavnou stránku Rádia Retro (Ne)rozděleni reprezentují nahrávky pořadů Haló Praha- Bratislava, v nichž vedou dialog po rozhlasových linkách Miroslav Horníček s Juliem Satinským a Milanem Lasicou nebo Lilka Ročáková a Ivan Mistrík. Na kolegy herce vzpomíná Ladislav Chudík a doslova legendou Slovenského rozhlasu se od roku 1987 stal pořad Milana Markoviče Pod pyramidou, kde byli hosty například Michael Žantovský, Peter Lipa, ale 17. listopadu 1991 také prezident ČSFR Václav Havel.

Rádio Retro vysílá na webu Českého rozhlasu, na play.cz nebo v systému pozemního digitálního vysílání DAB.

Program:

28. 10. 2017

  • 0:00

    Zájezd českého sokolstva na Slovensko (1936)

    Projev Stanislava Bukovského, starosty Čs.obce sokolské k zájezdu sokolstva z Čech a Moravy na Slovensko a Podkarpatskou Rus.

  • 0:18

    Zájezd českého sokolstva na Slovensko – M. Hodža (1936)

    Projev ministerského předsedy Dr. Milana Hodži k zájezdu sokolstva z Čech a Moravy na Slovensko a Podkarpatskou Rus.

  • 0:25

    Edvard Beneš na Slovensku (1936)

    Pozdravný projev prezidenta Dr. Edvarda Beneše – poděkování za uvítání v Bratislavě, „Slovensko je mostem mezi východem a západem Evropy“

  • 0:49

    Slovenská Trávnice – lidové písně (1936)

  • 1:02

    Radúz a Mahulena (1954)

    Slovenská pohádková hra v přepracování Julia Zeyera. Hudbu složil Josef Suk. Pro rozhlas upravil a režii má Oldřich Hoblík. Hraje Symfonický orchestr pražského rozhlasu, řídí Alois Klíma. Zpívá Pěvecký sbor Čs.rozhlasu za řízení Jiřího Pinkase. Hrají Václav Voska, Jan Otakar Martin, Rudolf Harna, Václav Piskáček, Vladimír Leraus, Marie Vášová, Marta Kučírková, Drahomíra Hůrková, Marie Glázrová, Antonie Hegerlíková, Karel Pavlík, Bedřich Bobek, Otomar Korbelář, Anna Somolová, Milica Kolofíková a Jaroslava Vacková.

  • 4:00

    Haló Praha – Bratislava (1968)

    Po lince spolu hovoří z Prahy zpěvačka Lilka Ročáková a z Bratislavy herec Ivan Mistrík. Mluví o divadle a rolích Ivana Mistríka, o pěvecké dráze Lilky Ročákové a jejích divadelních plánech. V pořadu je dále rozhovor Ivy Janžurové s třemi studenty 4. ročníku bratislavské Vysoké školy múzických umění. Připravil a režii má Miroslav Bašta.

  • 4:53

    Výročí Martinské deklarace (1968)

    Slovenský národ a československý stát. Pořad k 50. výročí Martinské deklarace. Připravili a hovoří historik doc. dr. Ján Mlynárik a redaktorka Ing. Helena Šleisová.

  • 5:23

    Peter Lipa na vinylu

  • 5:43

    Dialogy malířů (1969)

    Hovoří akad. malíř Jaroslav Otčenášek a prof. Ján Želibský. Připravil a režii má Miroslav Bašta.

  • 6:27

    Národnostní problémy na Slovensku (1938)

    Slovenský agrárnický senátor Anton Štefánek vypráví krajanům v USA o svém seznámení s mladým skotským historikem Robertem Williamem Seton-Watsonem, který svými odbornými publikacemi o dějinách slovanských národů napomohl vzniku samostatného Československa.

  • 6:44

    Kulturní změny na Slovensku za 20 let (1938)

    V projevu pro krajany na KV hovoří M.Horváth.

  • 6:51

    Slovenský a český nacionální ideál (1938)

    Přednáška pro KV o Pittsburské dohodě. Hovoří dr. Anton Štefánek.

  • 7:09

    Slovenská otázka (1968)

    Lidé, život, doba 25.03.1968. Dr. Gustáv Husák k současným událostem u nás. Nový model socialistické demokracie. Setkání pražských novinářů s Gustávem Husákem v Radiopaláci. Autor Eva Podlesná, režie Veronika Matějová.

  • 7:41

    Hovoříme o federalizaci (1968)

    O ústavním zákoně o postavení národností v ČSSR hovoří dr. Jiří Grospič. Pořad připravil Jan Skála.

  • 8:00

    Lasica a Satinský na vinylu

  • 8:20

    Horníček, Lasica a Satinský (1968)

    Pořad z cyklu Haló Praha-Bratislava. Po lince spolu hovoří z Prahy Miroslav Horníček a z Bratislavy Milan Lasica a Július Satinský. Pořad připravili Soňa Mlčochová a Miroslav Bašta.

  • 9:14

    Lasica a Satinský na vinylu

  • 9:37

    Projev Jozefa Tisa v Bratislavě (1938)

    Projev předsedy slovenské vlády na předvolební manifestaci v Bratislavě v poslední předvolební neděli. Jeden národ, jeden vůdce a jeden společný cíl – nové Slovensko. O národnostních požadavcích Slováků a zřízení samostatného Slovenského státu.

  • 10:21

    Zrada a pád (1964)

    Dokumentární pásmo o historii tzv. Slovenského štátu. Pořad k 20.výročí Slovenského národního povstání. Připravil Vladimír Ježek za redakční spolupráce Heleny Šleisové. Účinkují z.u. Antonín Zíb a Milan Mach. Režie Vladimír Bílý.

  • 10:54

    O proměnách obrazu Slovenského štátu a SNP

    Rozhovor s historičkou doc. PhDr. Zlaticou Zudovou-Leškovou, CSc. z Historického ústavu AV připravil Tomáš Černý.

  • 11:09

    Boj skončí zítra (1964)

    Dokumentární pásmo k 20. výročí dukelské operace a SNP. V pořadu použity záznamy hlasů představitelů Slovenského štátu J. Tisa, V. Tuky, T. J. Gašpara, A. (Šaňo) Macha, Š. Haššíka, vzpomínky sovětských vojáků a velitelů A. Jegorova, A. Asmolova, a M. Šukajeva, ukázka z vysílání rozhlasu v B. Bystrici v době povstání a protektorátního rozhlasu.

  • 11:40

    Spolužití Čechů a Slováků (1945)

    Projev zástupce šéfa Úřadu propagandy Konstantina Čulena o budoucnosti soužití Čechů a Slováků v nové republice.

  • 11:54

    Peter Lipa na vinylu

  • 12:00

    Ticho – fíčer o nepočujúcich (1978)

    Pořad z archivu RTVS.

  • 12:45

    Pavol Hammel na vinylu

  • 13:05

    Vzpomínky Ladislava Chudíka (1989)

    Populární herec vzpomíná na některé herecké kolegy. Pořad z archivu RTVS.

  • 13:43

    František Mikloško o roce 1968 na Slovensku

    Rozhovor se slovenským politikem o jeho prožívání významné kapitoly našich moderních dějin a jeho současný pohled na tehdejší témata. Připravil Tomáš Černý.

  • 13:57

    Alexander Dubček (2007)

    Dokument o Alexandru Dubčekovi. Připravili Tomáš Černý a Martin Groman, režie Táňa Smržová. Hovoří Peter Dubček, politikův syn.

  • 14:35

    Gustáv Husák o úkolech roku 1969

    Závěr projevu 1. tajemníka ÚV KSČ Dr. Gustáva Husáka na prvomájové manifestaci v Bratislavě. Hovoří o úkolech roku 1969 po krizi z roku 1968, o spojenectví se SSSR.

  • 14:45

    Žatevní písně západního Slovenska (1969)

  • 15:00

    Využívanie fondu pracovného času (1978)

    Využívání fondu pracovního času (publicistický pořad z března 1978). Připravil Robert Hanzl (redaktor pravidelných relací z Banské Bystrice). O uspokojování osobních zálib v pracovním čase. Např. lidé chodí na fotbalové zápasy v pracovní době (v Banské Bystrici). Autorovi byla udělena 1.cena v kategorii B v soutěži Celorozhlasová Žatva 1979. Za odvážný a působivý přístup k aktuální společensky závažné problematice.

  • 15:38

    Richard Müller na vinylu

  • 16:00

    Na společné vlně (1988)

    Společné vysílání Dobrého jitra Praha a Dobrého rána Bratislava. Neuspořádané záběry živých vstupů vysílaných u příležitosti 70. výročí vzniku samostatného Československa a 20. výročí federalizace. Připravili Hana Michaličová, Jiří Skalický, Jan Pokorný, Světla Zítová, Aleš Voves a další.

  • 16:37

    Pod pyramidou (1988)

    Zábavný pořad Milana Markoviče. Pořad z archivu RTVS.

  • 18:02

    František Mikloško o roce 1989

    Rozhovor se slovenským politikem Františkem Mikloškem o jeho prožívání roku 1989 a předchozích let. Připravil Tomáš Černý.

  • 18:21

    Pod pyramidou (1991)

    Zábavný pořad Milana Markoviče. Pořad z archivu RTVS.

  • 19:45

    Richar Müller na vinylu

  • 20:00

    Václav Havel pro Slovenský rozhlas (1991)

    Rozhovor na téma vztahy Čechů a Slováků (26.2.1991)

  • 20:21

    Pod pyramidou (1991)

    Zábavný program Milana Markoviče. Jedním z hostů je prezident ČSFR Václav Havel. Pořad z archivu RTVS.

  • 21:46

    Radiofórum o vztazích Čechů a Slováků (1992)

    Pořadem provází J. Beer a T. Halík. Besední večer v kostele sv. Vojtěcha na téma „Češi a Slováci – co je spojuje a rozděluje“. Hovoří J. Jablonický, J. Šramek, Dr. V. Čárský, Dr. P. Příhoda, J. Sokol, O. Mádr., V. Vaško.

  • 22:29

    Radiomost se zástupci médií v ČR a SR (1992)

    Pořadem provází P. Marek (Praha) a Z. Martináková (Bratislava). Živá beseda – Radiomost – s publicisty a zástupci médií o současné politické situaci v Československu. Hosté ve studiu v Praze – J. Vejvoda (nez. novinář), J. Kantůrek (řed. ČT), V. Vrabec (řed. st. Československo), K. Perknerová (RP), K. Hvížďala (MF). Hosté ve studiu v Bratislavě – E. Boldyšová (deník Koridor), J. Filé (Slov. televize), M. Bednár (Deník Smena), J. Kroupa (Telegraf).

  • 23:23

    Radiofórum se zprávou o zániku federace (1992)

    L. Doležal – odsouhlasení Ústavního zákona o zániku České a Slovenské Federativní Republiky. Rozhovory s poslanci o přijatém zákonu o zániku federace (hovoří J. Schneider, R. Filkus, J. Stráský). P. Tigrid – dopis p. J. Pavlíkové – používání státních symbolů České republiky. P. Tobišková – Ing. Vl. Svoboda, rozdělování majetku ČSD. Pořadem provází P. Tobišková

  • 23:45

    Komentáře Pavla Tigrida (1992)

    Vybrané příspěvky renomovaného novináře z pořadů Radiofórum.

  • 29. 10. 2017
  • 0:00

    Radiožurnál – vznik samostatného Slovenska (1993)

    První večerní zprávy Slovenského rozhlasu 1.1.1993.

  • 0:49

    Básne z kovu odliaté (1996)

    Dokument o zvonech a jejich tvůrcích. Pořad z archivu RTVS.

  • 1:48

    Káva u Kische – Ľubomír Feldek (1996)

    Uvádějí Ota Nutz a Jiří Vejvoda. Hostem je Ľubomír Feldek, slovenský básník a překladatel, který žije v Praze.

  • 2:48

    Ľubomír Smatana o současném Slovensku

    Rozhovor s bývalým zpravodajem Českého rozhlasu v Bratislavě připravil Tomáš Černý.

  • 2:59

    Na skale útočišťa (1999)

    Dokument o záchraně Kartuziánského kláštera. Pořad z archivu RTVS.

  • 3:00

    Haló Praha-Bratislava (1968)

    Po lince spolu hovoří spisovatelé Josef Škvorecký z Prahy a Jaroslava Blažková z Bratislavy.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)