Ticho (1978)

Ernest Weidler. Feature o neslyšících. Režie Imrich Jenča.

Účinkují Gustáv Valach, Dušan Jamrich, Magda Vášáryová a další.

Natočeno 1978 (45 min.). Premiéra září 1978. Obnovená premiéra 28. 10. 2017 (Rádio Retro, 12:00 h) v cyklu Rádio Retro – (Ne)rozděleni.

Pozn.: Jeden z vrcholov umelecko-dokumentárnej tvorby SRo, v ktorom sa autor pokúsil zachytiť v rozhlase nezachytiteľné – sluchovo postihnutý manželský pár. Na pomoc si prizval ich počujúcu dcérku, ktorá tichúčko tlmočila ich rozhovory, a príbehu tzv. obyčajného človeka dal heroické rozmery porovnaním s údelom velikána hudby Ludwiga van Beethovena.

Lit.: Šenc, Martin: Významní rozhlasoví tvorcovia. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 8. 1. 2024 (článek). – Cit.:  Tento týždeň sme sa na Litere ponorili hlbšie do rozhlasovej histórie a vybrali sme pre vás ukážku tvorby troch významných rozhlasových tvorcov. Náš program bude patriť Osvaldovi Záhradníkovi, Elene Antalovej a Ernestovi Weidlerovi. Osvald Záhradník bol významný slovenský dramatik, ktorého hry zmizli po novembri 1989 z javísk divadiel, no vo svete ho hrať neprestali. Ako rozhlasový dramatik debutoval v roku 1968, hry si sám aj režíroval. Môžete sa tešiť na jeho Sólo pre bicie (hodiny), Poznanie a štvordielnu dramatizáciu Galéria osamelých hráčov minigolfu. Elena Antalová je autorkou viac ako tridsiatich rozhlasových hier a výherkyňou desiatok významných odborných ocenení. Vysielame od nej hru Blondínkam to pristane a Kurz varenia. Ernest Weidler je významný autor rozhlasových fíčrov. Vysielame dva – Ticho (ktorý je vrcholom Weidlerovej tvorby) a fíčer Aké máte svedomie? (…)

Rovnako od stredy si vypočujeme aj Weidlerov fíčer Ticho. Je to jeden z približne dvesto fíčrov, ktoré autor vyrobil. Spolu s Ilzou Kláskovou, Ivanom Lehotským a Emilom Benčíkom vybudoval Redakciu umelecko-dokumentárnej publicistiky. Fíčer Ticho je vrcholom Weidlerovej tvorby. Pokúsil sa v ňom zachytiť v rozhlase nezachytiteľné – sluchovo postihnutý manželský pár. Príbehu takzvaného obyčajného človeka dal heroické rozmery porovnaním s údelom velikána hudby Ludwiga van Beethovena. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)