On Air – #metoo (2017)

Připravil Jakub Krásný.

Hovoří s

Natočeno 2017. Premiéra 16. 11. 2017 (ČRo Radio Wave).

Lit.: Krásný, Jakub: Dává #me too prostor humoru? V žádném případě, zní v debatě Baslarová, Zábranský, Pavlas. In web ČRo Radio Wave, 16. listopad 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Nejsme svědky honu na čarodějnice. Jsme svědky toho, že se otevírá téma sexuálního obtěžování a generového násilí. Jsme svědky toho, že ženy konečně nemají strach a do určité míry získávají autonomní hlas,“ komentuje Iva Baslarová z Katedry genderových studií na FHS stále častěji užívané spojení, kterými se ohání kritici #metoo.

„Zdůraznil bych to slovo čarodějnice, když myslíme hon na muže. Hezky se nám vrací jazyk, kde potřebujeme použít ženské označení jako negativum,“ dodává Tomáš Pavlas z iniciativy Otevřená společnost. ­On Air debata tří hostů proti sobě postavila dva podporovatele iniciativy nepřehlédnutelně plnící stránky médií i zdi sociálních sítí a na druhé straně spisovatele a autora kontroverzně přijatého článku „Metoo aneb šup sem s další porcí agresivity“ Davida Zábranského. Zlehčování kauzy, kterým je jeho komentář pro Vice prošpikovaný, řada uživatelů absolutně odsoudila, jiní souhlasně přikyvovali.

„To byla žánrová věc, samozřejmě jsem to posunul, vyhrotil a podal jako jeden aspekt té věci. Rozhodně tu nesedím jako obhájce znásilňování žen. Sedím tu jako člověk, který se snaží konkrétně na té kampani všímat těch negativních aspektů,“ reaguje na kritiku Zábranský.  „Nevidím, že by ta kampaň měla, kromě toho, že tady sedíme ve studiu a roztáčíme další mediální kolo, vliv na realitu, kterou žijeme jinde, než na sociálních sítích,“ doplňuje.

Dávají příspěvky s #metoo prostor humoru? „To je dobrá otázka, myslím, že ano,“ reaguje Zábranský. Iva Baslarová nesouhlasí: „V žádném případě.“

Pokud vás zajímá, jak se na odtajňování osobních příběhů žen podepsalo čtyřicet let komunismu, jakou sebereflexí by měl každý muž díky #metoo projít a proč Kevin Spacey není čarodějnice, poslechněte si celý rozhovor.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)