Dnešní Plus – Zbourá se Transgas? (2017)

Připravili Regina Květoňová, Jan Burda, Jana Přinosilová.

Hovoří předsedkyně Klubu Za starou Prahu Kateřina Bečková.

Natočeno 2017. Premiéra 21. 11. 2017 (ČRo Plus, 13:25 h.). K poslechu zde.

Lit.: Květoňová, Regina – Burda, Jan – Přinosilová, Jana: Transgas je bezpochyby památkou, ale stát se o něj odmítl postarat, říká historik architektury. In web ČRo Plus, 21. 11. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Budova Transgasu na pražských Vinohradech zřejmě už neunikne demolici. Ministerstvo kultury totiž zastavilo řízení, které vracelo do hry možnost, že by se dům stal kulturní památkou. Vyplývá to z úterního oznámení Klubu Za starou Prahu.

Ten požádal už dříve ministerstvo kultury o přezkoumání původního návrhu. Chtěl tak odvrátit demolici budovy Transgasu s tím, že dům se nakonec ještě stane kulturní památkou. Nové rozhodnutí ministerstva kultury, kterým se řízení zastavuje, má ale jednoznačný význam.

„Zastavení znamená, že objekt definitivně není prohlášen za památku a je dán na pospas investorovi k možné demolici,“ vysvětluje předsedkyně Klubu Za starou Prahu Kateřina Bečková.

Klub už podle ní vyčerpal všechny svoje možnosti pro záchranu budovy. „Jsme z toho velice zklamáni a roztrpčeni, protože považujeme Transgas za mimořádnou a velice invenční stavbu nejen své doby, ale i stylu,“ dodává Bečková. 

Ministerstvo kultury se zatím k věci nemůže vyjádřit, musí počkat, až dostanou rozhodnutí všichni účastníci řízení. Pak bude konkrétnější. Developerská společnost rozhodnutí ministerstva vítá.

Na architekturu druhé poloviny 20. století odborníci nemají jednotný názor. Někteří by ji chránili bezvýhradně, jiní výběrově, podle dalších je zase kvůli tehdy používaným technologiím dnes v podstatě nevyužitelná.

Transgas je památka

„Budova Transgasu bezpochyby památkou je, ale český stát se o ni odmítl postarat. To, že něco je nebo není chráněno památkovým zákonem, ještě neznamená, že to je nebo není památkou. Transgas má bezpochyby hodnotu památky,“ říká historik architektury Lukáš Beran z Fakulty architektury ČVUT.

Dodává, že lidé jsou ovlivnění tím, že budovy jako Transgas viděli vyrůstat v době normalizace na počátku 70. let. „Tehdejší vládci Československa tvrdili, že tahle zápaďácká architektura je jejich úspěch. To se jim bohužel podařilo lidem vštípit. Spousta lidí si myslí, že to stavěli normalizační komunisti. Není to pravda,“ vysvětluje Beran.

Bude městu Transgas chybět? „Určitě. Ztrácí se celá jedna vrstva vývoje architektury. Stavby mizí jako na běžícím pásu a je možné, že úplně ztratíme pojem o tom, jak se stavělo v 60. a 70. letech,“ odpovídá Beran.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)