Interview Plus – Teodor Marjanovič (2017)

Haagský tribunál pro bývalou Jugoslávii poslal na doživotí za mříže Ratka Mladiče, bosenskosrbského generála, odpovědného za masakr ve Srebrenici. Soud Mladiče nepravomocně shledal vinným v deseti z jedenácti bodů obžaloby, dopustit se měl zločinů proti lidskosti a genocidy. Jeho advokát oznámil, že se proti verdiktu odvolá. K tématu připravil Michael Rozsypal.

Hovoří novinář Hospodářských novin Teodor Marjanovič.

Natočeno 2017. Premiéra 23. 11. 2017 (ČRo Plus, 11:34 h). K poslechu zde.

Rozsypal, Michael – Erhart, Michael: Srbové odmítají přiznat vinu za zločiny. Za pár desetiletí se vše může opakovat, tvrdí novinář. In web ČRo Plus, 23. 11. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii poslal na doživotí za mříže Ratka Mladiče. Bývalý bosenskosrbský generál podle haagského tribunálu nese vinu za masakr ve Srebrenici nebo obléhání Sarajeva. „Mladič je posledním ze zločinců, který ještě nebyl odsouzen. Nyní si musíme klást otázku, co dál se světovou spravedlností. Válečných zločinců je na světě ještě hodně,“ říká komentátor Hospodářských novin Teodor Marjanovič.

Verdikt tribunálu je nepravomocný, Marjanovič ho ale považuje za zásadní pro smíření v Bosně. „Mladič je symbolem toho všeho zla. Pokud by nebyl odsouzen na doživotí, bylo by to plivnutí do tváře všem obětím nenávisti, kterou tento člověk před čtvrtstoletím rozpoutal a řídil,“ tvrdí. Jeden z obhájců Mladiče již sdělil, že proti verdiktu podají odvolání. 

„Bosna drží pohromadě jen proto, že se nikdo nikoho na nic neptá. Minulost je tabu, napětí je ale stále cítit. Srbové například nechtějí uznat vinu za Srebrenici.“
Teodor Marjanovič

Mladič jednání soudu bojkotoval, při středečním vyhlášení verdiktu dokonce musel být vyveden, protože pokřikoval a opovrhoval soudem. „Podobnou taktiku zvolilo několik dalších zločinců, například Slobodan Miloševič, který byl hlavním architektem krvavého rozpadu Jugoslávie,“ připomíná Marjanovič.

Ale oni taky…

Mnozí Srbové nechtějí přiznat vinu za srebrenický masakr, rozvíjejí například různé konspirační teorie, že se to celé událo jinak. „V srbské části Bosny i v Srbsku je Mladič pro hodně lidí hrdinou. Považují ho za svého vojevůdce a obvinění jsou nesmysl, protože… a teď následuje to, co dělala druhá strana,“ přibližuje.

„Lidé jsou válkou stále ještě vyčerpaní a nechtějí ji. Tabuizace ale zadělává na to, aby tam za pár desetiletí vypukl nový konflikt.“
Teodor Marjanovič

Srbští politici prý sice odsuzují zločiny, dokonce vyjádřili politování nad tím, co se ve Srebrenici událo, ale odmítají použít slovo genocida. „Vinu za válku se snaží rozdělit na všechny strany. Popírají minulost, tu nenávist uměle rozdmýchali srbští komunisté,“ zdůrazňuje.

„V Bosně nebylo důležité, kdo je Srb, Chorvat nebo muslim. Není správné tu válku nazývat občanskou, sama o sobě by tam v roce 1992 nikdy nevypukla, pokud by tam nevpadli lidé jako Ratko Mladič,“ myslí si Teodor Marjanovič.

„Je to podobné, jako kdyby dnes Němci říkali, že zločiny páchali i Sověti. To je jistě pravda, ale nikdo tak v Německu neargumentuje, protože je to absurdní. Byli to Němci, kdo rozpoutali druhou světovou válku. Toto se v srbské politické kultuře bohužel neprosadilo,“ konstatuje Marjanovič.

Zatímco v Kosovu panovala mezi Srby a Albánci nenávist, bosenská společnost byla před válkou dobře integrovaná. „Jistěže lidé věděli, kdo je jaké národnosti a že se kdysi mezi sebou neměli rádi. Ale v pětimilionové zemi bylo třeba milion smíšených manželství. Nebylo vůbec jednoduché Bosnu tak zle rozeštvat,“ uzavírá.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

ve vašem článku snad nebylo slovo zbytečné. napsalo mi to, že můj text je duplicitní já psal jen jednou.asi váš článek někdo komentoval stejně. nedivil bych se.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)