Knihovnička – Magorova těsná skořápka (2017)

Připravila Hana Svanovská.

Hovoří redaktorka Hana Svanovská a literární vědec Jiří Trávníček. Ukázku načetl Filip Breindl.

Natočeno 2017.  Premiéra 26. 11. 2017 (Radio Proglas, 13:20 h.). Repríza 27. 11. 2017 (Radio Proglas, 10:15 h.).

Lit.: Svanovská, Hanka:  Knihovnička: Magorova těsná skořápka. Pořad v souvislostech. In web Rádio Proglas, 26.11.2017 (článek). – Cit.: Dlouho očekávanou monografii z nakladatelství Torst představí aktuální Knihovnička Proglasu. Poslouchejte v neděli 26. listopadu ve 13.20, opakujeme v pondělí 27. listopadu ve čtvrt na jedenáct dopoledne.

Redaktor názorového týdeníku Respekt Marek Švehla zúročil takřka šestiletou práci a vydal pod názvem Magor a jeho doba monografii nejen o Ivanu Martinu Jirousovi. Ta funguje především v konturách smutného svědectví o tísnivé atmosféře československé normalizace 70. a 80. let.

Jak sám autor autor v předmluvě přiznává, Ivan Martin Jirous (1944-2011) byl pro něj osobně především tvůrcem, potažmo hrdinou podzemní kultury. Alfou i omegou celé knihy se tak stává muž s přezdívkou „Magor“ coby umělecký vedoucí a inspirační pramen zakázaných Plastic People of The Universe, a taky neúnavný provokativní symbol „moci bezmocných“ v době opětovného utužování komunistické totality po roce 1968. Jenže – je tato Jirousova podoba roztažená do více než pěti set stran tou jedinou autentickou? Co knize chybí a co v ní naopak přebývá? Nad tím se společně zamyslí redaktorka Hana Svanovská a literární vědec Jiří Trávníček. Ukázku načetl Filip Breindl.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)