Vizitka – Petr Morávek (2017)

Petr Morávek, geolog z Muzea zlata v Jílovém u Prahy. Rozhovory s těmi, kterým umění proměňuje život. Moderuje Blanka Stárková.

Natočeno 2017. Premiéra 27. 11. 2017 (ČRo 3 Vltava, 10:00 h). Repríza  27. 11. 2017 (ČRo 3 Vltava, 19.00 hodin).

Lit.: Stárková, Blanka: Petr Morávek: Chtěl jsem být zlatokopem. Stalo se. In web ČRo 3 Vltava,27. listopad 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jako kluk prolézal s kamarády staré zlaté štoly v Jílovém u Prahy, kde se roku 1936 narodil. Zlato se mu stalo životním osudem i profesí.

RNDr. Petr Morávek hrál od dětství na klavír a docela dobře mohl jít studovat na konzervatoř. Ještě víc ho ale zajímalo zlato, a tak se přihlásil na geologickou fakultu. Stal se jedním z našich předních, mezinárodně uznávaných odborníků na těžbu zlatých rud.

Zlato se nachází úplně všude, ale v různých koncentracích. Je v přírodě, v rostlinách, ve vodách, v lidském těle. Vznikalo před 4 miliardami let a proces jeho vzniku pokračuje i v současnosti.

U nás se zlato nachází hlavně ve středních a jihozápadních Čechách, též v Jeseníkách. Začali ho těžit – či spíše z povrchu sbírat – Keltové.

Na našem území se v podzemí nachází asi 400 tun zlata, což je jedno z největších ložisek v Evropě. Stav je ale takový, že žádné z ložisek se netěží.

Ačkoliv by mohl po dlouhé profesní dráze odpočívat, nadále pracuje. Působí v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy, kde se zlato dobývalo od středověku až do sedmdesátých let minulého století. Připravil tamější expozici o těžbě zlata v našich zemích a píše popularizační knihy. Jednou z nich jsou Zlaté doteky pěti kontinentů (Madá fronta, 2008).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)