Folklórní okénko – Dopravní nehody v lidové písni (2017)

Připravila Kateřina Kovaříková.

Natočeno 2017. Premiéra 29. 11. 2017 (Rádio Proglas, 16:55 h.).

Lit.: Kovaříková, Kateřina: Dopravní nehody v lidové písni. In Radio Proglas, 29. 11. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Téma zdánlivě žertovné, ve skutečnosti však smutné až baladické. Ve Folklorním okénku přinese Helena Bretfeldová ve středu 29. listopadu v 16.55 několik ukázek popěvků, které dokládají, že lidová slovesnost roubovaná na melodii plnila v určitém dějinném období úlohu zpravodajské informace. Poslechnete si melodie z Horňácka, Uherskohradišťska, Zlínska, Strážnicka i Kyjovska.

Námět tragédie, při níž vůz s chlapci cestujícími za prací srazí a usmrtí mladou dívku, přičemž viníkem nehody je dívčin milý, nám představí Věra Domincová (Bílovští pacholci), Anna Kománková a Dušan Holý (Javorničtí chlapci), Josef Laža (Mladcovští pacholci) a František Segrado (Tý lhočtí pacholci). Krásnou baladu s jinotajem (Janošek neuhlídá stádo krav a jedna z nich usmrtí vzácného páva; mladík je potrestán nuceným snatkem) představí František Černý. Vtipnou dopravní nehodu opilého Valacha,jemuž z vozu vypadne žena a náležitě mu za to laje, v symbolické vzpomínce na královnu valašské písně Jarmilu Šulákovou se pro tentokrát rozloučíme.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)