Debata prezidentských kandidátů na Proglasu (2017)

Připravil Filip Breindl.

Hovoří Jiří Drahoš, Pavel Fischer, Mirek Topolánek, Petr Hannig, Marek Hilšer, Michal Horáček, Jiří Hynek a Vratislav Kulhánek.

Natočeno 13. 12. 2017 (studio Brno). Premiéra 15. 12. 2017 (Radio Proglas).

Lit.: anonym: Zapojte se do debaty prezidentských kandidátů na Proglasu! Pořad v souvislostech. In web Rádio Proglas, Jedním z míst, kde se k debatě sejde část kandidátů na úřad prezidenta České republiky, bude i studio Proglasu v Brně. Odvysíláme ji příští pátek 15. prosince 2017 v 15.30, opakujeme v sobotu 16.12. od 10.30. Položíme i dotazy posluchačů našeho rádia.

Účast přislíbilo sedm z devíti kandidátů – Jiří Drahoš, Pavel Fischer, Petr Hannig, Marek Hilšer, Michal Horáček, Jiří Hynek a Vratislav Kulhánek. Tým Mirka Topolánka na pozvání nereagoval a mluvčí kandidatury Miloše Zemana zopakovala jeho rozhodnutí neúčastnit se podobných debat.

Z organizačních důvodů budeme debatu předtáčet – její termín jsme s ohledem na časové možnosti kandidátů stanovili na středeční odpoledne (13.12.), ve stejný den večer se kandidáti zapojí do debaty na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Přestože nepůjde o živé vysílání, budou moci posluchači kandidátům položit otázky nepřímo, a to prostřednictvím e-mailového kontaktu na redakci nebo profilu Radia Proglas na Facebooku. V soutěžích bude také možné získat místo při vlastním natáčení diskuse ve středu odpoledne s možností položit otázku – sledujte naše vysílání!

Lit.: Breindl, Filip: Náš názor – Pohled za kulisy: Jak se připravuje debata prezidentských kandidátů. In web Rádio Proglas, 7. prosince 2017 (reportáž). – Cit.: Mluvčí prezidentského kandidáta, která upozorňuje, že v této době nekomunikuje e-mailem, jiný kandidát vyřizující vše osobně, jistá nechuť před další cestou po D1, ztracený ubrus, Libuše jako podkres a posílení kávovarové služby v rádiu – to jsou některé střípky z připravované debaty prezidentských kandidátů na Proglasu.

Musí to opravdu být v Brně, nešlo by to v Praze? Prvotní odezva některých prezidentských kandidátů na záměr Proglasu uspořádat v prosinci v našem studiu diskusní setkání byla řekněme rezervovaná, byť současně plná zájmu. Úvodní rozpaky spojené s nutností dalšího výjezdu z hlavního města se podařilo zaplašit zejména asi díky připojení naší debaty k jiné, která se ve stejný den v pozdějších hodinách koná na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Hned poté se s dlouhým odstupem i po urgenci ozval tým Marka Hilšera, že bere původní datum navržené pro živé vysílání, z něhož jsme ustoupili, abychom ukázali svůj prostor pro kompromisy. Slavilo to úspěch přinejmenším ve vylákání Michala Horáčka z Prahy a po další urgenci se přidal i Hilšer.

V této fázi si nebylo možné nepovšimnout velmi vstřícného tónu na všech stranách – předvolební období je v politické komunikaci dobou vlídnosti, kdy dokonce ze štábu Miloše Zemana zazní slovní spojení „děkujeme mnohokrát“. Kéž by to vydrželo i přes kampaň a nesklouzlo zpět do světa „rozhovor není možný – program je zaplněný – je nám líto.“ Jedna výjimka se ovšem najde – případnou vlídnost či zachmuřenost štábu Mirka Topolánka nám není souzeno posoudit, protože odtud nedostáváme reakci ani slůvkem. Zde je třeba dodat, že o odpověď usilujeme úplně stejně jako u ostatních kandidátů vedeni zásadou, že účast na debatě rozhodně není povinná, i když by nás potěšil příjezd kompletní devítky uchazečů.

Bleskově naopak přišly reakce – pozitivní – z týmů Vratislava Kulhánka, Jiřího Drahoše a Pavla Fischera, všechny během dvaceti minut od pozvání. O trochu později dorazilo potvrzení účasti od Petra Hanniga, zato podepsané jím osobně. Poněkud svérázně reagoval štáb Jiřího Hynka, od jehož kontaktní osoby pro média jsme obdrželi automatický e-mail oznamující, že majitel schránky je v zahraničí bez spolehlivého přístupu k internetové poště. Uvedený náhradník ale vše vyřídil.

Mezitím zvukový technik našeho rádia Pavel Kunčar rozptýlil určité tušení, že fanfáry z Libuše sice znějí státnicky, ale naprosto se nehodí jako podkres pro anonci. Bedřich Smetana dodal melodii také pro druhý spot a motiv Z českých luhů a hájů začal zvát jednak k poslechu debaty, ale také k soutěži o volná místa v jinak nevelkém studiu. To už zažilo řadu koncertů, každé úterý je dějištěm bohoslužby a je vybaveno četnými užitečnými věcmi, ale, jak si pečlivě poznamenal správce budovy, zatím nedisponuje nábytkem pro podobnou debatu. Snad to pod ubrusem nebude vidět a když, posměváčky umlčí skutečnost, že nejmenovaný vysoký představitel rádia přispěje ke zdaru debaty přivezením vlastního kávovaru. Teď ještě ke všemu zmizel původní ubrus ze studiového stolu, jak upozornila jedna kolegyně, a není jisté, zda s tím debata nemá něco společného, protože opravdu nebyl moc hezký.

Ještě zbývá nekonečně vypadající řada maličkostí včetně moderátorovy přípravy. Příští týden se ukáže, zda před kulisami vše funguje a nejpozději na konci ledna se dozvíme, zda jsme obsluhovali českého prezidenta.

Lit.: Breindl, Filip:  Jako rozhovor v sakristii – s prezidentskými kandidáty pod křížem. In web Modli se za prezidenta, leden 2018 (článek). – Cit.:  „Ještě nikdy jsem tak mluvit své kolegy neslyšel,“ komentoval Pavel Fischer ve svém e-mailovém poděkování za zorganizování debaty prezidentských kandidátů na Radiu Proglas její průběh. Právě on je autorem výše uvedeného příměru se sakristií. Posluchač může ze záznamu sám posoudit, že se uchazeči o nejvyšší ústavní post věnovali i tématům, která od nich běžně nejsou tolik slyšet.

Jak jinak v křesťanském rádiu, řeklo by se. Jistě, některé pokládané otázky byly specifické a málokde jinde se tazatel zajímá o názor prezidentského kandidáta na papeže Františka, ale pozoruhodné je, že to byli oni sami, kdo posouval debatu směrem k náboženství. Kdy jste byl naposledy v kostele? zajímá Jiřího Hynka na Vratislavu Kulhánkovi. Jak vnímáte protestantismus a katolictví? Kterou křesťanskou ctnost a kterou neřest pokládáte za nejdůležitější? Jaká by měla být pozice církví ve veřejném životě? To jsou otázky, kterými se častovali v části debaty, kdy měli naprostou volnost. Možná to způsobil kříž na stěně, který ostatně visel nad Petrem Hannigem, jenž na katolickou notu zabrušoval, jak je dnes populární říkat, velmi často a v jednom případě obtížně vybrušoval. Vedle sedícího Marka Hilšera možná znejisťoval (kříž, ne Petr Hannig), zda se po něm nechce něco podobného, naopak Vratislav Kulhánek v protější části studia nejspíš nic nepokazil, když se nesnažil o nějakou stylizaci a netajil se tím, že při vší úctě k papeži Františkovi spatřuje důležité partnery pro českého prezidenta v jiných vodách a do kostela se naposledy dostal v září.

Kdo měl možnost sledovat kandidáty v zákulisí, nejspíš by potvrdil dojem už vzájemně sžitého společenství. Více než rivalové působí jako třeba hudebníci, kteří se v této době vídají častěji, protože vystupují na stejné šňůře – v krátkosti se v rozhovoru vrátí k poslednímu vystoupení a je-li tam snad nějaké napětí, nevyvstane na povrchu tak jako značná míra respektu. Překvapivé je chování většiny doprovodných týmů přivedené do maximální skromnosti. „Nic nechtějí,“ hlásí kolegyně pověřená obsluhou těchto lidí. Co s nimi dělají jinde, nevíme, faktem je, že spolupracovníci Jiřího Drahoše byli zaskočeni informací, že nabídka kávy a dalšího občerstvení se vztahuje i na ně. Nekuřáckému prostředí se všichni přizpůsobili, Mirek Topolánek a Michal Horáček si venkovní popelník našli a po debatě právě zde vzniklo jedno z přirozených center kuloárových hovorů.

Tím se dostáváme ke skutečnosti, že bychom byli připraveni i na příjezd jediného z devíti kandidátů, který pozvání k debatě v našem studiu odmítl, Miloše Zemana. „Asi potud by byla ochranka,“ vymezil výseč studia jeden z kolegů; ano, už bychom dovnitř nevměstnali studenty sousední školy, ale s ostřelovači a psovody bychom to nějak zvládli a kávu naservírovali i pánům Ovčáčkovi a Mynářovi. Tak či onak začnou za necelý měsíc voliči rozhodovat o tom, kdo bude prezidentem na dalších pět let a zda půjde o někoho z účastníků naší debaty. Osobně doufám, že ano.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)