Na návštěvě – Jaroslav Krček (2017)

Připravila Jana Vašatová.

Hovoří folklorista Jaroslav Krček.

Natočeno 2017. Premiéra 9. a 10. 12. 2017 (ČRo D-Dur, 8:00 – 12:00 h).

Lit.: Vašatová, Jana: Hudba musí mít nápad, musí mít určitý vtip, jen tak může zaujmout. In web ČRo D-Dur, 4. prosinec 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Nápad a vtip nikdy nepostrádá lidová píseň, český a moravský folklor, který má Jaroslav Krček rád a kterému se celý život věnuje.

Jaroslav Krček je zakladatel a umělecký vedoucí souboru Musica Bohemica, ale oblast folklóru se prolíná i do jeho vlastní kompoziční činnosti.
Rodák z Jižních Čech absolvoval pedagogické oddělení Hudební školy Bohuslava Jeremiáše v Českých Budějovicích a Státní konzervatoř v Praze, kde byl ve skladbě žákem prof. Miloslava Kabeláče a u prof. Bohumíra Lišky studoval dirigování. Na profesionální dráhu vstoupil jako dirigent a hudební režisér, nejprve v Československém rozhlase v Plzni, později ve vydavatelství Supraphon. Jako skladatel  má na svém kontu např. šest symfonií, šest mší, řadu komorních skladeb, nástrojové koncerty, sbory nebo hudebně-dramatická díla atd.
Jako autor, interpret , dirigent i hudební režisér spolupracuje také s dalšími orchestry (Pražská komorní filharmonie, Komorní filharmonie Pardubice, Jihočeská filharmonie), komorními soubory, předními pražskými scénami a nahrávacími společnostmi.

Kdo ho zná, jenom žasne, co všechno stihne obsáhnout a udělat. Třeba vlastnoručně nové nástroje, které potřebuje pro svůj soubor. Přitom všem dokonce i pravidelně poslouchá hudbu – což mnoho profesionálních muzikantů ve svém volném čase nedělá, protože zkrátka po hudbě věnovaném dni nebo večeru potřebují klid. A tak nás doma v pražských Strašnicích přivítal s hromádkou svých milých CD na stole, přichystaných pro posluchače stanice Český rozhlas D dur. Byly mezi nimi skladby starých mistrů (Locatelliho, Bacha, Vivaldiho, Stamice, Krumpholtze), Gustava Mahlera, Franze Schuberta, ale také Václava Trojana, Ervína Schulhoffa, Jana Málka, Jiřího Gemrota nebo Krčkova učitele Miloslava Kabeláče a na požádání i jeho skladby vlastní.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)