Rádio Retro – Šťastné a veselé V. (2017)

Připravil Tomáš Černý.

Moderují Marcela Augustová a Jan Kovařík.

Natočeno 2017. Premiéra 5. – 6. 12. 2017 (ČRo Rádio Retro, 0:00 h).

Obsah:

Lit.: Černý, Tomáš: Advent s Čapkem, Haškem nebo Högerem. Vánoční Rádio Retro bude hlavně číst a vyprávět. In web ČRo Archiv rozhlasu, 5. 12. 2017 (článek). – Cit.:  Digitální stream Českého rozhlasu s programem pro letošní advent a Vánoce nabídne 28 hodin převážně literárních pořadů. Budeme vám číst Čapka, Haška, Basse, Erbena, ale taky se potkáte s Františkem Nepilem, Karlem Högerem nebo Eduardem Kohoutem. Šťastné a veselé Rádio Retro uvádějí Marcela Augustová a Jan Kovařík. Vysílání dostanete k Mikuláši: začínáme o půlnoci z 5. na 6. prosince.

Letošní skladba programu Rádia Retro neobsahuje tolik vánočních nebo silvestrovských pořadů z předchozích desetiletí. Je to spíše výběr pro milovníky mluveného slova a tolik populárních audioknih. Přesto dostává prostor i zábava a publicistika. 

Vánoční Rádio Retro poslouchejte letos od 6. prosince 2017 do 6. ledna 2018 na webu Českého rozhlasu, na Play.cz a v systému pozemního digitálního vysílání DAB. Několik vzácných snímků si můžete přehrát také v Audioarchivu.

Poslechněte si vánoční vydání Vinárnu u pavouka z roku 1966. Zajděte na Kávu u Dismanů s básníkem Josefem Hiršalem v pořadu DRDS z roku 1993. Zastavte se s Leonem Cliftonem v opiovém doupěti nebo v chatrči, kde spolu žili čert Mates a Marjána Plajznerová alias Jiřina Šejbalová a Stanislav Neumann.

K nejstarším nahrávkám tohoto Rádia Retro patří snímky z 30. let. Uslyšíte například vánoční úvahu arcibiskupa Karla Kašpara nebo vyprávění příbramského horníka o tom, jak vypadal takový Štědrý večer v dolech.

Uvedeme i nově objevený záznam z roku 1993, ve kterém si členové DRDS povídali s básníkem Josefem Hiršalem. Nahrávka donedávna ležela ve staré skříni a teď je připravena jako sváteční překvapení pro vás.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)