Mozaika – Osamělost komiksových hrdinů (2017)

Připravily Kateřina Horáková, Veronika Štefanová.

Hovoří režisér Janek Lesák a dramaturgyně Natálie Preslová.

Natočeno 2017. Premiéra 12. 12. 2017 (ČRo 3 Vltava, 16:00 h).

Lit.: Horáková, Kateřina – Štefanová, Veronika: I Batman se někdy může cítit osamělý. In web ČRo 3 Vltava, 12. prosinec 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jaký život žijí komiksoví superhrdinové jako je Batman nebo Superman, když zrovna nezachraňují svět? To ukáže nová inscenace pražského experimentálního prostoru NoD nazvaná Osamělost komiksových hrdinů.

Tvůrčí duo – režisér Janek Lesák a dramaturgyně Natálie Preslová – tak pokračuje v uvádění autorských inscenací. Tentokrát se inspirovali postavami slavných komiksů, o nichž ale přemýšlí jako o lidech, kteří pod slupkou hrdiny skrývají svá osobní traumata.

Buď ve střehu. Nespi. Pracuj na sobě. Studuj. Zdokonaluj se. Mysli na ostatní a ne na sebe. Takto mohou žít snad jen komiksoví hrdinové, jako je Batman, Superman, Catwoman a Hulk. Nebo aspoň si to my smrtelníci myslíme. Ale i hrdina, který tráví celé dny zachraňováním světa, se může po celém tom každodenním shonu cítit osamělý a zatouží po normálním životě. Komiksoví hrdinové posloužili dramaturgyni Natálii Preslové a režisérovi Jankovi Lesákovi jako předobraz lidí, které okolí zná jen s jejich maskou. To, co se skrývá pod ní, možná ani znát nechceme. Mohli bychom zjistit, že v soukromém životě se těmto superhrdinům až příliš podobáme.

Režisér Janek Lesák preferuje autorský přístup k divadelní tvorbě, to znamená, že i od herců očekává samostatný tvůrčí přístup. „První čtená v podstatě postrádá jakýkoli smysl, protože tam není co číst. Prvních pár týdnů si povídáme o tom, co by bylo možné a jak by to šlo udělat. Improvizujeme, natáčíme si to, různě s tím pracujeme. Zpracováváme si materiál, který vzniká na zkouškách.“

Vznik předlohy přibližuje dramaturgyně Natálie Preslová: „Představení vznikalo na základě našich nápadů a textů, co psali sami herci ke svým postavám. Hodně jsme improvizovali. Přizvali jsme si také Tomáše Plhoně, což je český odborník na stand-up. Těmito všemi způsoby jsme dávali dohromady příběhy superhrdinů, které nikdo nezná, protože jsou to příběhy jejich osobního života.“

V rolích čtyř osamělých komiksových hrdinů se jako Catwoman představí Lumíra Přichystalová, jako Hulk Ladislav Karda, Supermana hraje Martin Cikán a Batmana Jan Strýček. Dramatičnost, příznačnou spíše výpravným komiksovým filmům, dodá jinak velmi střídmé divadelní inscenaci hudba Iva Sedláčka, částečně hraná naživo dvěma violoncellisty.

Ve vztahu ke komiksové estetice hraje v inscenaci zásadní roli složka vizuální. O výtvarnou podobu se postarala kostýmní výtvarnice a scénografka Lucie Wildtová, která se inspirovala spíše staršími verzemi známých komiksů. „Ta barevnost v tom je ikonická a mně se to líbí. Snažila jsem se udělat klukům nenápadně svaly, přiznat nějakou fyziognomii. Snažila jsem se je změnit v superhrdinu tak, aby to nebylo úplně nápadné a zároveň aby to bylo dostatečně divadelní.“

Výstupy jednotlivých komiksových hrdinů v jejich notoricky známých kostýmech pak vypadají taky trochu jako módní přehlídka, během níž se konec mola stane veřejnou zpovědnicí.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)