ArtCafé – Výstava Daisy Mrázkové (2017)

Daisy Mrázková a aktuální výstava o jejím díle v pražské Ville Pellé. Hovoří Veronika Pávková, Helena Šantavá a Jan Rous. Připravila a moderuje Jaroslava Haladová.

Natočeno 2017. Premiéra 22. 12. 2017 (ČRo 3 Vltava, 16:00 h).

Lit.: Haladová, Jaroslava: Vždycky vím, čí to byl příběh, tu situaci živě vidím, vzpomíná na pohádky Daisy Mrázkové její dcera. In web ČRo 3 Vltava, 22. prosinec 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Všední, drobné příhody, křehké, plné citu. To je náplň většiny knih, které za svého života vytvořila Daisy Mrázková. Obraz a text v jejích knížkách fungují dohromady, jedno podporuje druhé. Můj medvěd Flóra, Neplač, Muchomůrko, Nádherné Úterý, Co by se stalo, kdyby…to jsou názvy některých z nich.

„Výjimečný je tón, kterým jsou ty knihy psané. Není to jen pohádková skutečnost mluvících zvířátek a lidí, ale důležitý je způsob, kterým spolu komunikují – vstřícně, laskavě, nekonfliktně, “ říká jeden z hostů ArtCafé, kunsthistorik a přítel Daisy Mrázkové Jan Rous.

Právě on společně s grafičkou Helenou Šantavou a organizátorkou Klárou Voskovcovou připravili do prostor Villy Pellé v pražských Dejvicích výstavu Co by se stalo, kdyby… Ta rok po smrti Daisy Mrázkové nabízí originály jejích autorských knih, skicy a kresby, ale i její volnou tvorbu.

Daisy Mrázková se narodila v roce 1923, kreslila od malička, studovala na UMPRUM dětskou ilustraci. Malovala oleje, ilustrovala knihy ostatních autorů. V 60. letech pak začala tvořit pro své vlastní děti. Zčásti proto, aby je naučila anglicky a ony tak mohli lépe mluvit se svou babičkou, v Československu usazenou rodilou Britkou.

„Pro mě je to jiné tím, že vždycky vím, čí to byl příběh – někdy to byl příběh mojí maminky, jindy to byl příběh, který nám ze svého dětství vypravovala naše babička, někdy můj vlastní. Takže vždycky mi ta kniha něco připomíná, vždycky tu situaci živě vidím,“ popisuje svůj vztah k pohádkám své maminky Veronika Pávková.

Na výstavě otevřené do 28. ledna 2018 můžete sami vidět důkaz jejích slov – medvěda Flóru, starého „plyšáka“, kterého u popelnice našel Cyril, syn Daisy Mrázkové. Přinesl ho domů, kde ho rodina vzala do péče, vlastním životem pak ožil na stránkách stejnojmenné knihy.

Příběhy Daisy Mrázkové byly populární v době svého vzniku, v 60., 70. a 80. letech, nicméně oblíbené jsou i dnes, mimo jiné díky péči nakladatelství Baobab, které je v reedicích vydává. Aktuálně se na 6. ledna chystá křest nově vydané knížky Chlapeček a dálka. „Myslím, že je v těch příbězích obsažena určitá metafyzičnost – to je to, co na tom baví i nás dospělé,“ doplňuje grafička Helena Šantavá.

V ArtCafé můžete slyšet rozhovor s Veronikou Pávkovou, Janem Rousem a Helenou Šantavou, kousek jedné pohádky i ukázku ze vzpomínkového cyklu Osudy, který s Daisy Mrázkovou natočil v roce 2013 Vilém Faltýnek. Všech pět dílů seriálu najdete i v rozhlasovém archivu. Kompletní záznam ArtCafé včetně hudby můžete streamovat zde.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)