Apetýt – Jaroslav Rybka (2017)

Připravila Andrea Kratinová.

Hovoří diabetolog, p.

Natočeno 2017. Premiéra 24. 10. 2017 (ČRo Brno).

Lit.: Skálová, Veronika: Jací byli moji slavní pacienti? Neradi se nechávali omezovat, říká slavný diabetolog. In web ČRo Brno, 24. říjen 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit: Profesor Jaroslav Rybka se o léčbu diabetu v Česku zasloužil víc než kdo jiný. „Jednou bude tahle nemoc léčitelná,“ řekl host Apetýtu.

Bydlení poblíž lékařů z Baťovy nemocnice, tetiččina věštba i láska ke zvířatům. Tohle všechno vedlo k tomu, že se mladý Jaroslav Rybka rozhodl věnovat medicíně.

Jeho rodiče se do Zlína přistěhovali v roce 1938 ze Slovenska. Kdy poprvé překročil práh Baťovy nemocnice, která je přes šedesát let jeho pracovištěm, si vlastně nepamatuje. „Řada tamních lékařů bydlela v naší blízkosti a někteří u nich byli přátelé mých rodičů. K nemocnici jsme tak měli velmi blízko,“ popsal energický pětaosmdesátník moderátorce Andree Kratinové.

Pro medicínu se prý rozhodl jako velmi mladý. Dnes tvrdí, že hvězdnou lékařskou kariéru mu předpověděla i věštba. „Měli jsme tetu Eleonoru a ta uměla předvídat budoucnost. Jednou jsme u ní seděli, pili jsme kávu a ona mi říkala: Jarko, ty budeš slavným lékařem,“ vyprávěl vesele Jaroslav Rybka.

Cukrovce neboli diabetu se začal věnovat už v šedesátých letech a má lví podíl na tom, že v Československu vznikl Diabetologický program, který byl první v Evropě. Ačkoliv se díky svým mentorům dostal jako hostující profesor i do Spojených států, vždy se vrátil zpět do Zlína.

„Měl jsem tady rodiče a v Baťově nemocnici i skvělé podmínky pro práci, moji šéfové a učitelé se ke mně chovali velmi dobře. Ač ten režim byl svým způsobem velmi krutý, my jsme byli mladí a držela nás tu ta smysluplná práce,“ vysvětlil proslulý diabetolog.

Ještě slavnější ale byli někteří jeho pacienti. Host Apetýtu vzpomínal na svá setkání s Janem Werichem, Peterem Ustinovem, Rudolfem Hrušínským i třeba Miroslavem Horníčkem. „Všichni tito lidé si byli trošku podobní. Byli soustředění na svou práci, měli rádi život, neradi si stěžovali a neradi se nechali někým omezovat,“ shrnul profesor Rybka.

Nejlépe tento přístup podle něj vystihnul Miroslav Horníček. „Když jsme spolu jednou seděli u sedmičky vína a povídali si o dietě a životosprávě, tak mi povídá: ,Já se vším s váma souhlasím, ale bohužel moje slabosti jsou silnější než moje vůle.‘,“ vzpomínal.

V Apetýtu se dostalo také na natáčení dokumentu o profesoru Rybkovi, který bude mít premiéru 9. března letošního roku, i o mimořádném učiteli profesoru Jiřím Syllabovi, který mladému lékaři hodně pomáhal. Celý rozhovor si můžete poslechnout v úvodu článku.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)